『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
移民局條友會係拎住印準備吸落去passport果下
叮一聲咁醒返,問你攞入台證
佢吸咗落去嘅話,你出境嗰陣就會廢咗本 BNO
你本咩護照?如果係廁板你係一定要返黎香港續,否則都好麻煩。BNO你就可以當地續。

廁板你在當地續的話,你所有文件要交比中國使館寄返香港整,大概3個月,中間你會變左冇任何證件證明你唔係非法入境,除非你photo copy之後去報失。但留意返,如果入境處剪角個陣冇幫你留起visa個頁,導致張visa剪角,咁你係要重新申請過個美國visa。

BNO當地續的話,有兩個選擇,一,緊急護照,咩都唔需要寄出去,二,10年護照,要寄去比英國,時間相對廁板快好多,2禮拜。一樣要留意唔好剪爛個visa。

如果你而家渣廁板,我建議你係而家去續本bno,咁你就唔需要等咁耐同埋你唔需要寄走你d身分證明。

新護照(廁板或bno都好)返黎之後,新舊文件拎去移民處,過返d入境章黎新護照度。

如果你唔續,你本廁板一過期你就係逾期居留。
唔好害人啦,人地給落去比你入境,到你出境被發現,人地要比上級罰咖。
多謝指教
我本係BNO
點解會變廢?
廢咗個印啫
夠死啦
每次入境都要俾io質你點解依個國家個印會void咗
咁又係,呢個情況廢嘅印都幾難同第三國IO解釋如果佢哋問起
D人唔太識聽英文就更加仆街
比法國拎左
法蘭西
Croatia 啲鬥心
格仔 perisic
上樓特急
屌奶旦原來holding 撐英撚

叛國條仆街
算啦
依兩年唔好再提英格蘭啦
最無恥不愧係人見人憎,貼乜輸乜,屌
Taiwan stamped it wrong

口臭之巔
或者你要睇本護照嘅餘生入面帶住張入台證畀個io睇你個時係出到境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞