『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
今次真係真家變
兩樣都唔會啦,前者唔會同時簽發身份證,後者佢張身份證應該都係寫97年前首次簽發,主權移交之後都無再出CI
你老豆老母會唔會當咗本回港證係BNO呀嘛 我見你老豆老母信唔過先問清楚你 咁嘅情況好難叫你去試下申請續護照架喎

你第一本特區護照係唔係99年簽發?
要搵翻第一本黎睇?
唔使啦,搵黎都無乜意義,因為你未夠11歲又係99年先係第一次拎到身份證嘅話,應該除咗當時第一次申請特區護照外都諗唔到有第二個原因
咁佢地講到1999
唔該曬巴打
其實97前若果冇出過國好少申請bno
除非係臨尾幾日係運動場排隊打交果批
唔係啦,當年香港政府搞分階段登記又賣哂電視廣告,再加埋對主權移交後嘅環境所帶黎嘅危機感再加埋有啲人,人有我人心態,大把人申請完本護照無用過。

打交嗰批係歸化英籍,如果本身係BDTC 嘅,使鬼係度排隊咩
其實中英聯合聲明講明bno係唔會有國藉
要平權就一定要先推番中英聯合聲明
但bno 加 廁所板 就去左兩次Au working holiday
唔怕
中國外交部:中英聯合聲明是歷史文件不具任何現實意義及約束力
支那無賴
英國佬唔會
你又岩
如果當年英國佬唔尊重合約精神其實97年都可以唔還翻出黎
冷戰緊呀
大陸講明唔還就搶
所羅門王子故事
唔係唔會有國籍,係給予適當地位以繼續使用英國護照而不賦予英國居留權,BN(O)本身就係國籍,確立於1985年香港法案及1986年香港(英國國籍)法令,呢啲用字必須精準。

推翻就唔使啦,英國佬官式承認中國佬無確實履行聯合聲明嘅內容就夠,以今日黎講要證據多的是,係睇下英國佬打唔打算反枱同幾時反枱架啫。
其實只係要容易啲走到人已經得
e.g. 2年 wh+3年extend 之後直接轉BC
Bno都算英藉?
睇番係無居留權

聯合聲明儲檔係聯合國
唔係應該聯合國先可以宣布?聯合國有中國一票反對

另外中英聯合聲明係無時限 50年係中文用黎呃人
無深入研究
2年bno wh+ 2年廁所板wh + 1年
但超齡了
我自己就不嬲有本過期bno, 前幾個月亦成功續左

前排申請果時想同埋女朋友一齊申請
但佢就一直以為自己無
佢呀媽亦講過幾次全家都無申請過
一直以黎都無

直至今日我又mon番呢個post
突然諗起可以用身份證check女朋友有無機會有bno
一望 首次簽發係96年 當時係拎兒童身份證
咁就叫女朋友摷出世紙confirm係咪一出世時已經係香港永久性居民
摷既時候一揾揾到三本bno 一家三口都有

先醒覺到佢親中呀媽呃左佢廿幾年
以前用過種種理由解釋無申請既原因:
-呀爸嫌申請麻煩
-要係啲社會上既專業人士先申請到bno
-申請黎無用

終於明白啲人講點解會因為bno家變
親中既人真係可以好恐怖

而家就要諗點樣續過本唔被發現
諗住當lost case咁申請算

所以點解我咁鍾意留係依個post
persons who are British Dependent Territories citizens by virtue of any such connection may before that date (or before the end of 1997 if born in that year before the relevant date) acquire a new form of British nationality the holders of which shall be known as British Nationals (Overseas).

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1985/15

唔係算係英籍,係根本就係英籍,BN(O)嘅國籍法源唔係黎自傳統所知嘅1981年英國國籍法,而係1985年香港法案。

只係按照現行法例,有英國國籍同你有無完整嘅公民權利係無關係。

所謂將條約存檔嘅行為只係按照履行聯合國憲章嘅義務,唔代表聯合國有權去介入呢啲條約。

聯合聲明係無時限,但第三條所定明嘅基本方針係五十年不變,所以到2047年之後,英國佬想管都唔可以用中英聯合聲明黎管。
到時我地都唔知仲係唔係到
真係到時最細BNO holder 都50歲

但係咪等如2047後強國要香港用人仔,電視台用蝗語,文字以殘體為主都ok而英國都唔可以理?
山高皇帝遠
有可能真係理唔到咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞