『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
張入台證冇記錯嘅話喺出境嗰陣會收返
我咁多張台證都比返我
冇收台證好耐啦!
唔會收返
續過本啦
真係見到都覺得煩
有冇得用「因其他國家入境部門疏忽導致護照損毀」嘅理由要求換過本
一定得架,比錢啫
梗係R唔使錢啦
定係要台灣賠
果位父母話BNO申請唔到入台證嘅巴打申請咗入台證未?
梗係冇問題喇 入台灣境果時io一句野都冇問過
成件事得個位巴打父母話有問題
多謝中華民國
得一個朋友有bno 但無業,係咪仲次次次次次次選過 渣特衰有正職既人副簽?

「首選:完全跟從指引做

次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民但護照已遺失或過期返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)」
次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

感覺國籍要求>>>>工作要求
最近留意到 韓國轉左 bno 30days?
Source?

Timatic 嘅資料依然係90日,仲有呢啲熱門旅行國家要係轉咗嘅一早翻雲覆雨
15. 點樣寄去英國?幾錢?
空郵掛號 $ 約30-50,睇你份野既重量而定
上網ec-ship印form 用e-express , 200g 都係23-28蚊 快過空郵掛號 同Speedpost 差唔多時間 可能慢一兩

speedpost $225 大約2-6個工作日寄到
郵局寄Speedpost有紙文件套免費拎寄之前上網入資料平$10
DHL $ 自己打上去hotline問價

做開電商 比啲心得各位巴打
你覺得點解英國政府要信你中國人呢?老實講人地寧願信自己國籍嘅罪犯都唔信你中國人,明嗎?

打個比喻,有個恐怖分子行埋你面前,拎張紙有佢同鄉簽名證明佢係good character,連埋張唔知真假護照嘅photocopy,比你都唔信啦下嘛?掉返轉如果佢搵到個陳大文簽比,你有埋陳大文個身分證copy可以validate到嘅,咁係咪又另一樣講法喇?

人地最重點係要自己國籍或者盟國國籍,你求其搵一個佢睇都睇唔起嘅國家人民簽個名比你,我話你知你張紙未簽都仲有價值過簽左,你搵個中國人簽完個張係廢紙黎,比人懷疑多兩錢重。
我之前都講過ecship

cp值高首選
如果會更新第一頁就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞