『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
依家要都唔管啦
根本有支那存在就講咩都嘥氣
只要支那一日有勢力都唔洗止意有國家會介入到香港
有支那存在,所有簽咗嘅嘢只係簽咗,佢係當你英國簽投降書噉做,你有咩乎啫,唯有等支爆囉
wh 冇得續㗎喎,就算老細肯轉 (重新 apply) Tier 2 都係轉咗之後開始計 5年先拎到 ILR
到時50歲都未算好撚老
睇英國佬2047有冇咩花臣玩
不過啲holder應該都死得七七八八
一係就老到行唔郁
師兄想問下個陣兒童申請回港證係咪要同時申請埋兒童身份證?
臭西又入嚟推post
淨係見到 show blocked user
唔係,主權移交前只有CI同BNO,主權移交後只有特區護照會要求11歲以下兒童同時拎兒童身份證。

目的使持證有可以保證繼續有返回香港嘅權利。回港證本身就有呢個作用,畀多張身份證你係多餘。
每日都有新故事
唔使
我就係5歲回港證+單次回鄉證 北上旅行
11歲先有兒童身分證
16歲先有bno

所以身分證大法check兒童有冇護照好有用
收到晒,我係93年(當時4歲)拎兒童身份證
唔該師兄,咁條件岩晒既人用身份證大法check到真係要快d申請返bno,唔好再比屋企人呃落去
一年前睇住呢個post成功續到
聽日第一次用bno入台灣希望順順利利
我依家個女朋友情況都一樣

家人話佢無BNO,佢確實搵到本BDTC,仲要係主權移交前幾年先申請。

佢身分證大法係中的,但依家好擔心係有英籍,不過係BDTC
有得BDTC兼中身份證唔係開心先係咩,咁你女朋友係主權移交前拎到身份證嘅原因就變咗得一個就係因為拎BN(O)喎

除非你女朋友97前已經夠11歲啦,咁就難講啦
有咩會唔順利
仲要有8964....好多人都拎左架

我阿爸阿媽乜都唔識都幫我同阿哥拎左
唔夠膽搏姐....我唔信真係敢出老解黎搶
完全BLOCK左
唔怪得好似miss咗啲嘢
我應該都完全block咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞