『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
未必唔熟 我試過兩次

早兩年第一次
試入境用bno問我有冇hkid答冇
佢唔出聲入完料 就俾返bno我 走得

上年第二次 再試bno入境
又問我有冇hkid我串少少咁答 係咪唔得?
佢就頂住頂住咁答 hkid一過機就得 快啲啫 之後佢大力入資料 睇到keyboard就覺得痛

懶 麻煩 (可能背後要寫好多文件)
屋企人冇申請bno 97前又冇申請係咪呢世都冇機會
肯定冇
你同佢講我張身分證寄左倉
有本事唔好俾我入境
送我返我passport的國家
佢即刻驚過你
我係經常性冇id card係身
因為我長期外國生活
唔會將佢放係銀包
返香港亦冇將佢放返出嚟(就係唔記得)
每次對鏡練習20分鐘背熟入境條例,入境時腎上腺準備泵出大量腎上腺素,靜靜等待個io叫我拎id card 但so far四次都冇 都係典型港式io,機械式scan完畀返我,全程唔出聲冇表情。基本上每一個鬼佬國都聽過io同當地人講welcome home,但香港就冇彷佛機械人噉
但我都偏向香港人依啲外冷內熱
可唔可以改成689同雜種
依個我唔同意
聽reddit 啲美國人講
話CBP 班IO 會問美國人What is the purpose of your trip
上個月係英國機場揸特衰準備Check-in飛去德國玩既時候終於撞板
比條友問點解唔洗簽證,特佢打完個電話講一大堆野先放走我地
入到德國條撚樣對住本特衰重複由頭睇到尾,睇勁撚耐先比返我
返到英國Bristol機場又比人查家宅,我同另一個揸特衰既朋友過左海關就立即比兩個Security Officer問左成15分鐘野
同行個BC香港朋友1分鐘唔洗已經去埋攞行李
屌佢老味
依家返到香港終於的起心肝起續BNO
多謝巴打份DOC
上個星期終於收到新BNO
03年過期仲要比老母整唔見左正本,所以當Lost/Stolen申請
6月26號去左差館報失(有舊BNO影印本係度所以有個Number係度)
早幾日上網申請完睇張Declaration Form佢只係要我兩張相,特衰+身份證彩色COPY,地址證明,LS01

我只係寄左上面講既野加埋報失紙,地址證明用銀行信
副簽搵左我大學Flatmate(香港人但係攞住BC)
27號寄文件去(HK Post唔係特快)
7月2號送到HMPO之後13號收到DHL個SMS

可惜上年報英國大學自己ON9未續BNO就走去報
依家學生VISA係特衰度
9月返去冇得用BNO

呢幾日拉埋老母同其他朋友去續
有一個朋友佢本舊BNO仲係度但係要求既文件仲多過我唔見左舊BNO
又要佢寄埋出世證明+父母結婚證明
仲問我點撚解你唔見左舊BNO但係寄D文件少咁多
德國啲地勤/IO有時係唔識野
英國機場就... 其實BNO都會比人查家宅嘅
呢啲睇運氣
我五月尾喺瑞典入境
班io 都係唔撚識bno cno
我揸bno 就畀人口頭問係咪真係唔駛visa
揸cno 嘅就個io 直程拎埋本護照入房問要唔要visa
有時會覺得香港人連一本真真正正代表自己身份嘅護照都冇係好悲哀
你講完有啲淆底

利申: 大後日去London
喺London揸特衰入過三次冇試過比人攔住查家宅
最多個counter問多兩句同要求睇Residence Permit
話晒都首都機場,仲要喺香港人落機熱點,理應識分特衰同支那Passport
上個月第一次用Bristol入境就比人查家宅
雖然過程個氣氛喺Chatting咁
但明明都過咗個counter比我入境你又要截多我一次真喺有啲想屌你老母
冇咩嘢嘅,你都係正常入境啫
我依個反叛份子就建議你有心理準備好有機會個io唔係好識嘢,持住自己係io就咩都懷疑一餐
記住自己身份係一個British ,自己係拎住British passport,雖然restricted to immigration rule但係自己係冇犯罪紀錄,入境係冇犯罪意圖,畀本passport同回程機票基本上理應畀晒所有嘢。俾人質咩都唔好怯。如果佢用「you are not a british」或者「why don’t you use the passport from your own country 」之類嘅理由質疑你就直接畀粒膠佢算,依啲io唔知自己做緊乜嘢
我都唔會解釋咁多歷史,講完佢都未必信你。 越落力去解釋,佢地覺得越有嘢掩飾,又話者所謂「破綻」。

通常一句解釋所有:Hong Kong was a British colony.

歐盟io好少懷疑BNO真偽,始終係biometric,最多望多你兩眼。 10年前有個奧地利男io懶醒一直堅持BNO入歐盟要簽證,就算我解釋護照裡面已經有n次神根免簽證出入境印,佢都唔信仲串爆話我清楚定佢清楚奧地利入境規例,仲要被人帶咗去見另一個高級io。結果當然係佢地錯判啦,高級io果然望兩望就放我入境,我都唔客氣醒佢兩句:Your staff stationing at "All Passport" counter insisted that I need a Schengen without checks. He was not doing anything at all to find out the facts. Seriously he made a wrong judgement on my entry request. I really doubt your professionalism on border security.

道理站係自己呢邊,只要唔係人身攻擊,剷個高級io佢都無辯駁。
你要知道每日多百五人可以攞住本中國護照又唔駛簽證入歐洲,我係io我都驚放錯人入境要孭鑊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞