『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
睇250睇到燥底
EXPECTED 同係鏝一樣
如果用BNO點會上面香港下面英國
用BNO好似成日都會遇到online check-in有問題
從來無遇過
之前我先share過坐sing air去悉尼搞唔到online check-in揀唔到位
上面英國/香港都得
下面就英國
可唔可以詳細講有咩問題?
好簡單

總之登機前48小時如常去官網online check in

入晒reference code同名之後佢show:
We are unable to complete check0in for the following passenger(s):
- Mr 日經

A valid visa is required for entry. Check that the passenger details given in the booking match with the visa details, or proceed to the airport check-in counter for travel document verification. Click here for more details on the visa requirement.

同行有另一個人拎特區護照就冇呢個問題
偷雞入返GBR唔好入GBN咪得
輕鬆解決
如果連GBR都要你有onward tkt
online check in 時照入返HKG咪得
反正你都係要攞個位啫
去到機場用BNO改返資料一樣得
其實來回都有同樣問題

我亦有申請澳洲ETA 就當航空公司唔知道我有澳洲VISA所以唔俾我去果程check-in

咁我有香港身份證又有乜理由回程都話a valid visa is required for entry

send email去星航屌佢又唔覆
咦睇錯咗返香港

你去澳洲要有APP (即係澳洲電子簽)
會唔會係你申請果時入錯咗國藉?
好多人用BNO 照入GBR, 或者入HKG
如果你入錯咗令app system 同你passport 上資料唔match 就會check in 唔到

咁你check in 唔到去到機場佢點幫你處理?
咁咪即係正如我一開始講 用BNO會有問題

我依家唔記得當初有冇得揀GBR/GBN喇

星航好似得一個option叫Great Britain揀

渣得BNO就冇理由揀HKG啦屌
咁係星航on9啫
我又唔覺得係本passport 問題
話知佢
兩個填晒中國定沙地阿拉伯我都包保佢冇事
去到機場就乜事都冇

出發果程向香港站同佢講online check-in唔到喎
佢就直接安排我坐向特區護照個朋友隔離

回程又係咁
垃撚圾航空公司

過custom果陣仲要唔俾我用電腦果部機 駛我去Counter查我部BNO
係台灣搭EVA都用唔到自助機要去COUNTER攪
HX on9 國籍同證件簽發地區要一樣先過到版

利申: 用澳門領事館簽發嘅葡國護照經驗所得
想問揸BNO入英國境你地排邊條隊?
岩岩入境跟個揸BC既fd一齊排,比人審犯咁審
然後解釋左好耐好耐先放行,仲要出示d證明黎英國做咩,幾時走,點解唔揸自己國家護照
搞左成粒鐘然後叫我下次排other條隊 信錯網上d人教排BC
谷鬼氣但又吹佢唔賬
你被白人/黑人/阿差IO審?BNO係Black and white 寫明可以排UK/EU 隊。睇黎呢兩幅相都要長期置頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞