『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
唔係喎,你去愛爾蘭嗰邊都唔需要過關㗎喎,咁嘅情況學生簽證一樣係唔適用
第一次去又唔熟
同埋份嘢又叫「入」台證
點知睇完戲仲要比張飛佢睇
不過台灣人有時真係好唔尊重香港人

去愛爾蘭可以冇border check咖

不過我就唔知愛爾蘭係咪神根嘞
愛爾蘭係簽第個agreement
而愛爾蘭都唔係神根區
詳細可能要再research下
但我個fd係英國去愛爾蘭都好似冇咩大問題發生過
英國同愛爾蘭依啲關係密切可以已經有預過
搵到啦
uk同Ireland係簽Common Travel Area (CTA)
In 2014, the British and Irish governments began a trial system of mutual recognition of each other's visas for onward travel within the Common Travel Area. As of June 2016 it applies to Chinese and Indian nationals and is limited to certain visa types. Other nationalities and those holding non-qualifying visas still require separate visas to visit both countries and may not avail of a transit visa exception if wishing to transit though the UK to Ireland.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Common_Travel_Area
唔洗問,特衰一定係包埋係Chinese 到
台灣⋯一樣有黑心食物,一樣有湯客夜市,甚至,連華航掉爛行李箱都可以拖你幾個月懶懶閒。

係我地過度完美化台灣遮,希望越高,要求就會越高,meet唔到個陣感覺自然落差就大。

但我比較深刻就係,我在香港踩單車炒左,10個人經過冇個理我。在八里踩單車炒左,立即3個人停低問侯傷勢,扶好d嘢,之後再多對夫婦停低問要唔要水洗傷口。
所以渣廁所板真係隨時中伏都唔知,冇話坐14日監,比人請去問話問半日都好唔高興啦
唔係呀
新scheme會互相認可,啫係會解決到上面講嘅嗰個問題
不過去英國同愛爾蘭會有嘅問題應該少過歐陸好多
起碼只係得兩個國家,同埋愛爾蘭都冇咩好睇冇咩好去
So far依家睇對香港人嚟講,用特衰定bno去英國嘅話,應該好唔會遇到上面講嘅嗰個case
條友突然又彈多個email過嚟叫我個fd睇Spam Box 多鳩餘

再睇真啲個人名
支那拼音嚟嚟嘅屌
Liu喺姓
喺咪支那人唔想香港人續BNO所以特登留難
算吧啦
你個身份唔合資格
畀你係人情唔畀係道理
搵個有工返嘅幫你朋友啦
哥仔,我想問你上次由聖彼得堡飛基輔,由基輔機場入境烏克蘭果陣IO有無嘢問?

我見HEL-KBP來回連稅114歐,諗緊落唔落踏好
唔係姓廖咩?
基輔個IO 咩都無問我,就cup 印比我
成個過程5分鐘都唔洗
反而,係聖彼得堡check - in 時,比個地勤問洗唔洗簽證
我話用英國護照,唔洗簽證
跟住佢話ok, 就比 borading pass我
六年前我去基輔都係好順利入境,畢竟隔咗一段時間唔知有無變,問吓穩陣啲

唔該晒!
佢個名喺蝗語拼音
唔會喺廖
不過算啦 廢事開名
個Fd都搵咗當初幫我副簽嘅朋友幫佢簽
HMPO再reject就真喺email問候下佢
佢已經開咗口,唔合要求嘅唔使諗住會過到骨
除非佢已經求咗情而佢又覆佢話得
我都同個fd講咗類似嘅嘢啦
依家唯有等冇辦法
主要喺佢想兩個星期後有得用BNO去日本開光
依家咁搞佢都打定輸數要做多次支那人
佢依家喺咁話條撚樣喺喺共狗間諜
9月會唔會熱死
係中東國家,竟然英國幫佢
6-9月從不去日本,熱死
佢好明顯暗呀底分左,你個副簽人有冇做補習果d, 有就寫tutor 啦
一早續就無事啦
9月去過一次廣島...熱到爆
事實係唔岩資格嘛

撞正個揸正黎做既officer都冇計
佢係咪揸正黎做我真係好有保留
https://www.gov.uk/countersigning-passport-applications

但係個職員個email完全無視左前面a person of good standing in their community呢句
佢個EMAIL入面係提都冇提過

當然佢係處理既人佢講乜都係大晒
我只係覺係呢條友鳩下鳩下唔熟規則以為一定要係Professional先可以接受申請
如果唔係咁多個post入面成堆巴絲連冇副簽都批既時候
我朋友冇Lost/Stolen仲要齊晒所有晒
比條咁既撚樣reject我真係屌晒老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞