『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
收咗皮啦唉
上場走都冇咁核突
唉 做緊乜撚嘢呀佢地
JONES真係CLS

KDB明明比唔到位佢幫手修正
頂 好難睇呀
當睇唔到算
我老母話申請特區個陣放棄左bno
我有咩方法知道我係咪真係放棄 定換左特區之後無續?
十成冇
真係想知咪續一次
冇咩方法㗎啦
睇下搵唔搵到有內政部印章嘅退出英國國籍表格,搵唔到嘅你就要畀一次錢先知。
呢個問題就黎變日經了
老實講,十居其九所謂「放棄」都係啲大中華膠老豆老母唔想子女續護照嘅手段

唔好忘記退出國籍仲要畀錢(我唔記得幾時開始退出BN(O)唔使錢,只係記得前兩年開始收返),要畀錢放棄嘅嘢以香港人上一代嗰種唔蝕得嘅心態會做?我就真係唔係幾撚信
關於Emergency Travel Document果度想修改小小o野
就是甚麽情況可以申請Emergency Travel Document果度,除咗過期外,仲有遺失或損毀而又急用
不如咁啦,你問多次你老母,當年係點樣放棄嘅,佢答到帶過你去英國領事館先再講,答唔到即係吹水。

我哋呢度係先假設閣下老母老豆全部都係大話精黎,你套下佢路先會好啲。
次次問親都話唔記得
再問耐d就唔耐煩
咁你明啦,邊係放棄啫 你仲細就話唔記得啫,佢會?
但我老母真係無記性
問老豆佢就親中咁
問佢就話放棄左 再追問就發脾氣咁
你老母係乜政治立場同埋你有無見過你本BNO?如果你本嘢無剪角嘅話,應該係最有力嘅證明,無真係放棄過
不如加埋入Q&A啦,就黎答到口臭啦

28. 兩老話申請特區個陣放棄左BNO,咁我如何得知是純粹過期無續還是真。注銷?
比錢續一次咪知囉!中央人民政府有何權力可以注銷一本其他簽發的護照?
同埋請留意#1兩幅圖片
無見過
咁你點知自己有BNO?
佢地話有 我96出世
你check下身份證個首次簽發日期先,97前嘅話,一係你就反轉成間屋搵本嘢,一係就直接上網當lost passport case申請,然後等家變
done

如果我的護照已過期、遺失或損毀,但我急需護照出行,我可以怎辦?

你可以選擇直接申請單次緊急護照(Emergency Travel Document, ETD),費用為1,100港幣。ETD最多可使用進出5個國家,但請先自行檢查目的地國家是否接受ETD。另外ETD用完是需要交回領事館。

知否世事常變 變幻原是永恆
睇完係99年 代表咩
共享勵害了我的國尊嚴
括號入面嗰個日期喎 寫住99就即係....
咁佢地又話有幫我搞過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞