【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
civil disobedience 仲要看king
它是一種針對不正義法律或政策的行為

它是要有預期以及接受被逮捕以及懲罰的

它是一種政治行為:它是向擁有政治權力者提出來的,是基於政治、社會原則而非個人的原則,它訴諸的是構成政治秩序基礎的共有正義觀。

它是一種公開的行為:它不僅訴諸公開原則,也是公開地作預先通知而進行,而不是秘密的。故此,它有如公開演說,可說具有教育的意義。

它是一種道德的、非暴力的行為:這不僅因為它是一種表達深刻和認真的政治信念,是在試過其它手段都無效之後才採取的正式請願,也是因為它是在忠誠法律的範圍內(雖然是在這範圍的邊緣上)對法律的不服從。這種忠誠是通過公開、和平以及願意承擔違法的後果來體現的。它著重道德的說服,故此一般都是和平的、非暴力的。

羅爾斯認為,公民不服從如果引起社會動盪,其責任不在「不服從」的公民,而在那些濫用權力和權威的人

Frow Wiki

藍絲
其實係要迫爆監獄
好嘅明白

不過讀多啲歷史係好事
呢個booklist都夠讀一排
好過讀咗少少政治理論就變咗idealogue周圍叫囂
經驗之談
佢主要嘅目標係想證成一個公義嘅社會嘅藍圖
佢嘅理論基礎係借用咗康德嘅倫理學
然後用思想實驗
推論出判斷社會是否公義嘅原則
Thank you
你嘅意思係anarchy, state, utopia裡面個種libertarianism?
如果人有良知的話咁緊係跟communism 個套啦
免除剝削同異化
人人釣魚打獵讀書過日晨
「各盡所能各取所需」
不過Rawls講disobedience個part好似只係佔Theory of Justice少少
但communism 個種政府經濟係解決唔到長遠問題,人民跟共產只會變奴役 ,hayek 講得好岩
但比後人放大同吹奏
因為太實際
政客又岩用
係nozick 的社會係最有適當的自由,唔會受政府干擾,佢其實講得好話rawls岩點解公義 要透過政府來發佈,對人性計得太邪惡
但當然nozick 其實寫那個社會framework 未夠完善
push
唔係啊
我記得共產主義終極型態係連政府都消解埋
如果人真係有良知 執行到communism個套
又點會被政府奴役?

反而 Nozick個套都需要有守夜人政府去保證最低限度嘅服務(例如執行契約之類)
都未算最自由
但係中譯本嘅文句真係不敢恭維
如果英文水平唔夠,我建議可以中英譯本對讀,有乜出入以英文本為準
如果唔係 我覺得誤解咗原作嘅機會頗高
相對最適合社會而已
ok
共產黨行到極端係現實係冇可能
當香港大部分人都冇睇過依啲書, 你拎書入邊嘅理論去說服民眾聽你支笛係冇用.

你試下晌深水埗開個街站講君王論, 睇下有冇人show你?
強帖留名

只睇過動物農莊
一個term要讀四十幾本書
一年三個term
另外樓主書單有提到康德嘅著作

雖然我就唔係philo major
但係都讀過好幾本康德入門書
初學者真係唔好挑戰原作,就算係commentary都應該幾啃
建議先讀二手文獻 會較易入口

以下私心推薦 拋磚引玉(希望唔會騎劫咗個po
所有書可以響libgen找到

要了解康德 最好就讀 Allen Wood嘅著作

就康德整體思想 可以讀
Allen W. Wood-Kant (Blackwell Great Minds)
配合Paul Guyer嘅Kant (Routledge)

由於康德形上學個part我自己都未搞得清 所以就藏拙

倫理學個part
強烈推薦 Allen W. Wood-Kantian Ethics (2007)
真係有興趣繼續了解
可以試下比較舊嘅Allen W. Wood-Kant's Ethical Thought-Cambridge University Press (1999)

暫時係咁多
有其他鍾意康德嘅巴打求指正
共產主義終極形態係fully automated gay space transracial stateless communism呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞