【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
性本惡都係馮玉蘭角度理解
與其話性本惡,不如話係人性既現實層面
Sor 應該係馮友蘭
Is
成個書list都旨養培養一個小共產黨去反對一個偽共產黨
樓主讀咗個list入面嘅幾多本?
近年越嚟越差,
老人家+細蚊仔都係全職打機,
好似大家都已經唔識得點樣湊仔+同老人家相處咁。
支持
留名
留名
咪玩嘢啦,偽共產黨?
中國嗰種正正就係實踐共產主義嘅現實
係真共產。
我本人由歷史緣故絕對唔會推薦相信共產主義理論嘅任何嘢,因為次次實行都會出事。
唔關人係唔係self loop事
係講一個人以至到寫個社會嘅intelligence其實有可能係recursive self loop咁樣由簡單嘅個體組合之後emerge出嚟
最後the whole is bigger than the sum.

佢用咗好多對比:生物學上嘅蟻竇社會,音樂上巴赫嘅fugue,canon,視覺藝術上Escher嘅self loop perspective,數學上Godel嘅incompleteness theorem等等。

但係群龍巴你唔係平時都走入嚟破壞討論嘅咩?點解今次咁小傷害?
唔係成本讀
係揀嚟讀
有啲作者其實係咁loop緊同一個理論,只不過將佢擺係唔同範疇、環境講,搞到好多chapters
論政治經濟張五常都絕對值得讀,由產權角度分析政制。推介幾篇:
'Irving Fisher and the Red Guards'
'Why Is There a Lack of Freedom Under Communism?'
'Will China Go Capitalist?'

我自己覺得張五常概念清晰邏輯一絕,唔應該得讀經濟既人先讀佢。
我不嬲唔喺學術台攪事
我諗要出一出個reading list 2.0
有好多巴打嘅建議好好我都冇入表
留名
群龍係假膠啫
doesn't matter

i said rule of law is BETTER, not that it is perfect.

未見過以 道德教化為主導統治根基的政體 會先進過 法治
呢個係人類歷史,無論東西方,得出的結論

當然 道德教育都有用,但唔好作為 主導治理手段
法治都時有惡法存在,不過可以慢慢修正
時事台嚟喎
55,建議Admin盡快搬台

時事台兩大信條:
書生造反,一事無成
捉五毛唔需要講邏輯

我哋時事台唔需要呢啲鼓吹理性嘅post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞