【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
crazy mode
咁你講現實就無嘢好講
現實中行共產主義後果當然係災難

我係假設人有足夠良知/正義感
可以實行套學說而又無須政府強迫

不過Nozick 套自由放任嘅政策
響現實執行都唔見得會特別好
貧富懸殊肯定嚴重到阿媽都唔認得

係自己讀定係有老師輔助講解 (雖然我知都係要靠自己努力)
同埋極限邊緣以外個堆書 大學真係會列入書單
淨係睇過1984 動物農莊同華氏451
係啊 所以我咪針對stateless呢一點講
講下而已
除咗451都睇過 跳過451直接睇君王論有冇問題 因為君王論以前已經買落
雖然只係睇過樓主上面少部份幾本書
可能有啲難 但我既睇法係睇完可以諗諗同沉思 同自己辯論或可以同大家討論 咁樣得益係最大 真正將智識累積變為自己擁有
自己都係大學讀緊冷門學科 基本上香港係無人讀 但係是成立國家必需
另外針對樓主中級嘅哲學書籍

當中有唔少都係歐陸哲學嘅名著
如果你有興趣當然無問題

但係如果你無特別興趣又唔想一無所知
又係可以試下讀好嘅入門書二手文獻

如果你響讀呢堆書時有疑難
Stanford encyclopedia of philosophy永遠在你左右

如果你見到啲形上學概念唔明
可以試下Peter van Inwagen-Metaphysics-Westview Press (2014)
或者Riddles of Existence, A Guided Tour of Metaphysics

我試過嘅歐陸哲學入門中
比較清晰嘅係
David West-An Introduction to Continental Philosophy-Polity Press
人地推薦我嘅係2010版 但係libgen淨係得1997版 頂住當先啦
包咗Hegel, Heidegger, Frankfurt School個堆

另外就係海德格黑格爾個堆
我覺得一般人直接讀原著其實係事倍功半
如果唔係專研呢味都無必要 就算真係讀咗都未必吸收到

所以都係建議從二手文獻入手
如果你唔知點入手的話
Routledge philosopher系列永遠係你嘅好朋友 至少質素有保證
例如據聞Adorno個本無錯
Aristotle, Hegel, Heidegger呢個系列都有

如果你對尼采有興趣
都係個句
先讀二手文獻
有哲學教授推薦以下5本有關尼采的書
我無讀過但係姑且恭錄如下
1. Robert Pippin (ed), Introductions to Nietzsche
2. Richard Schacht, Making Sense of Nietzsche: Reflections Timely and Untimely
3. Brian Leiter, Nietzsche on Morality
4. Bernard Reginster, The Affirmation of Life: Nietzsche on Overcoming Nihilism
5, Maudemarie Clark, Nietzsche on Truth and Philosophy

最後利申:非philo 我推薦嘅書好多未讀過 純粹係撞板幾次後嘅小小心得
唔知有無人追po追到呢到

講開又講
單就推廣閱讀呢點
樓主可記一功
過去半年如果有人提高過cc台post嘅水平
應該就係樓主
利申 已follow
嗰啲係4chan啲人推薦
佢哋好多勁人
冇問題
再下一本應該係理想國?
真係大開眼界
好多書同作者聽 唔好話未讀過
直情聽都未聽過 (進階個堆)
有睇過the Fountainhead嗎 Ayn Rand
都有諗過 借美國上市集資 真正想擁有自由既香港人買股形成強勁資本實力 收購酒店 汽車 農業 工業 IT 建立綜合企業 形成一個小型社會 進可攻退可守
經濟學入門黎講, 小弟認為下面三本唔錯:

Economic literacy, by Weaver
中譯本: 發現通膨躲在菜市場?(譯名好鳩 )

From Here to Economy, by Buchholz
中譯本: 經濟學的第一堂課

上面呢兩本都係由微觀講到宏觀, 再講埋國際嘅基本經濟學概念, 幾好讀

Economics in one lesson, by Hazlitt
中譯本: 一課經濟學

呢本好有趣, 作者其實係用成本書反覆講解一句道理 , 而結合國際時事黎睇, 嗰個道理不可不謂入木三分, 顛撲不破

另外, 如果想了解下經濟思想史, 下面呢兩本都唔錯:

The worldly philosophers, by Heilbroner
中譯本: 俗世哲學家

New ideas from dead economists, by Buchholz
中譯本: 經濟大師不死

上面五本, 不論中英, 都可以係公共圖書館借得到

話分兩頭, 入門讀經濟學, 最好嘅應該都係Samuelson本Economics, 呢本教科書上晒神檯, 不過我諗唔修經濟學嘅人, 唔會有咁好氣啃埋成本磚頭佢
其實alt right呢個名根本係傳媒作出嚟
係之後有唔同嘅人appropriate咗佢當正當派系玩
商人諗嘢點會咁諗
李+x都唔會叫自己香港人啦
其實即係極右...
Yup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞