【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
lol illiterate
除非你大學讀政治,Republic唔洗一次過睇晒,慢慢揀嚟讀

小說易讀好多,返工放工搭地鐵搭巴士睇好快搞掂啦
lm
咁買1984先
最出名
一直想睇都唔得閒睇
不如樓主你講下自己睇過幾本?

有幾本試過睇
入邊英文好古老
用語 語法都同現代差好遠
GOOGLE 有PDF
政治/哲學書嘛嘛興趣

高生有冇D講古代戰爭既書推介,戰略/行軍?

The Oxford Companion to Military History
Julius Caesar - The Gallic Wars
Julius Caesar - Civil War
Herodotus - The Histories
Anonymous - The Battle of Maldon
我都未畀你睇啲Anglo Saxon, Old Norse嘅史詩

嗰啲語法仲難
居然有Oswald Spengler
逢係scholarly/critical/annotated edition就得,最緊要有詳盡嘅preface/foreword/前言,講哂個背景,同埋多footnotes。

呢啲出版社通常都係咁:Oxford, Cambridge, Norton, Rutledge, Clarendon, 仲有美國嗰啲大學出版社

要避嘅係一啲淨係得個原文,乜notes乜introduction都無嘅版本。通常Penguin會係咁,嘥錢。
鍾意實體書
由ed. Elaine Treharne 嗰本 Old and Middle English C.890-c.1450: An Anthology 開始

淨係呢本都會讀死你
香港有料既立法會議員只有黃毓民
最緊要肯去學
唔好做淨係識食玩訓屙嘅豬
Major政治 只喺睇過基礎同初級啲書
正常
進階嗰啲其實好痴線
Alexis de Tocqueville 既《Democracy in America》呢
入門個堆我肯定大部分大學生都無睇過
依家啲大學真係...

基本上係大學睇過一半基礎嘅
都已經好少

睇過初級以上個堆已經會被人標籤做怪人
其實有本好嘅edition就得
個編輯會係introduction講明個歷史背景
仲唔明嘅快快趣Wikipedia咪得
中級或以下果d英文都睇死人
都唔知咩英文黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞