【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
建議你睇,原因1. 係一本非常有理見同分析嘅書黎,2. 更加適合香港人睇,對中國人理解同應用更全面
其中一個有用嘅地方係減少「屌你,咁做有撚用呀仆街」嘅諗法
謝推介,會讀下
其實要進化到「政治」呢個level,正正就係要讀下人哋有「政治」嘅社會寫咗啲乜
精神現象學
呢本超高階版喎, 至少要識康德
點解咁高質嘅post咁少like
推翻你上黎
知識就是力量
高廢巴
Push
Push
推返個書單上黎

除左個幾本小說, On liberty同社會契約論都係睇過少少
Ted Kaczynski - Industrial Society and its Future 卡辛斯基 《論工業社會及其未來》

竟然有呢嗰
Pish
留名
後面兩個主義係唔係左翼?照計應該會係左右翼各兩個主義,但“保守反動”點都唔似左翼
前三個係右翼,最後一個係左翼
因爲現今左傾政治取態基本上只不過係「列寧主義」嘅強弱取捨
傳統上好多「左傾」嘅取態,而家嘅政治光譜已經被認定爲右傾(例如「古典自由主義」)

另外要避免坊間嘅一個迷思:「社會主義係共產主義嘅輕量版」
社會主義可以係左傾,可以係右傾
其取決於邊個可以受惠於社會主義嘅福利(例如廉價醫療,免費教育等等)
如果係傾向只有徵稅國民,或甚至單一民族先可以受益,就係右傾社會主義
如果係傾向所有移民,甚至遊客,或其他國民都可以受益,就係左傾社會主義
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞