【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
苦口良藥嘛,尤其modernism Vs postmodernism咁複雜嘅嘢,係難入手㗎啦

但係如果堅持嘅話就會好似登極峰咁,突然間睇到哂成個世界,好壯觀。
懷疑到一個地步就會有共識
好似做lab用嘅科學方法

set entry barrier係篩選人材嘅方法
香港教制都係篩出香港社會需要嘅人材
教育就係實驗 - 日漫《Monster》

中共嘅共青團都一樣
其實好值得學習
加油呀!
肯讀嘅話必定成材
坂本龍馬見到黑船就努力聯合各藩有志之士一齊脫藩搞維新運動

香港當年都係比東印度公司侵佔
如果你講中化入面教的所謂中國文化,其實入面夾帶左好多毒藥,嗰幾篇範文係二手貨,後人消化後的糟粕。要真正認識華夏哲學思想,要讀原典,即係起碼讀四書五經,前四史。

咁當然中式哲學係有頗重權威傾向,西方基督教個神一樣係權威。你要將佢當成一套信仰咁睇,咁就唔會窒礙你的批判思考。正如牛頓和康德一樣信仰基督教的神。
一睇就眼訓
但係好奇怪,其實外國都有神話式嘅民族淵源,好似英國傳統上話自己係古羅馬嘅傳人,有啲甚至話係猶太古族其中一個分支

當然依家啲人唔會信。
我反而係用歷史學切合入去睇, 練左歷史內涵
馬基維利、資本論、道德系譜、黑格爾呢堆可以睇過
1984, 美麗新世界係最佳入門
樓主
原來讀左一個sem政治哲學都只係基礎~初級
唔怪得philosopher king要谷幾廿年
講起扭曲咗嘅中國文化,最記得一啲現代人都以為係儒家嘅嘢:不孝有三,無後為大。

依家啲人以為係無後代,但係其實原文唔係咁解。
用歷史入都得,其實仲好好㖭。
你有冇一啲用歷史有政治嘅suggestion list?
其實我都唔係讀政治出身

業餘㗎咋
乞食科畢業,淨係睇過中級或以下
愛爾蘭人會上溯到基爾特
芬蘭直情有人杜撰史詩
信仰既野,你convince到凝聚到人就得,否則講乜都無用
宋朝遺民一樣有史實根據(鄧族),而且接通到華夏信仰哲學體系。你講既百越,亦係史實,但佢地有咩信仰、哲學留低,可以凝聚人心?
唔打算再拗此問題,再講就離題,唔想踩爛樓主個場。總之各自宣揚自己信嗰套,效果就係最好的裁判。如果你套百越論係work既,講真,我唔介意。
入門個堆我肯定大部分大學生都無睇過
留名
中大通識好似有
唔係讀中大唔清楚

但Machiavelli - The Prince 馬基雅維利 《君王論》
Hobbes - Leviathan 霍布斯 《利維坦》
Adam Smith - The Wealth of Nations 亞當·斯密 《國富論》都有 ??
樓主讀咩
識唔少野咁
最近睇完君王論
同意 以前理科撚唔係太理人文野
真係踩左隻腳入去先知好多野自己完全唔知
文史哲社會經濟科技問題互相都好有關係
要廣泛咁咩都學先可以慢慢有個big picture
政治畢業都冇看過咁多,講真有d畢左業都覺得難看,好似thomas hobbie 個本 利維坦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞