【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
樓主好勁 有無諗過返香港撥亂反正下?
另外想問上述啲書誠品個啲書店會唔會多啲有得買?
我應該做多啲gym
我身在香港喎依家
但你有無打算為香港用你嘅知識出分力?
Btw 你啲書係邊間書店買多
誠品我就唔知啦,我自己一係Amazon,一係網上搵pdf/epub

libgen.io 乜都有
樓主最近嘅post都好高質

見到多數嘅書都係社會學, 政治學, 哲學為主, 呢幾方面的確都係而家香港相當欠缺嘅知識

btw 係睇中級哲學之前不妨睇下d哲學入門嘅書, 好似"正義: 一場思辯之旅" 同埋"道德可以建立嗎?" 簡易得黎適合入門, 睇完之後真係好吸引繼續追落去 反而一開始睇康德, 黑格爾啲理論真係有點r頭
留名學野
英文可以上Book Depository ,免運,不過就要等耐少少

https://www.bookdepository.com/
魔戒都係政治書?細個睇果陣唔係好覺
背後其實係反現代反工業嘅一半現代神話
C. S. Lewis同J. R. R. Tolkien 都經歷過兩次世界大戰,作品或多或少受到一啲影響。
可能也有一點Postcolonialism?

巴打有冇讀過The Wretched of the Earth (Frantz Fanon)?
Fanon 未,等我碌碌先
我用傳統那個
淨係睇過中級
進階仲有到奴役之路
巴打我想問問羅馬帝國衰亡史應該撥入張list既邊級?
其實The Fall of the Roman Empire算係初級(因為其實係概論,基礎史實),但係長到痴線所以冇入list。
其實我當年睇BBC 嗰套Civilisation (presented by Kenneth Clark) 都好有啟發性!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Civilisation_(TV_series)
呢個list我睇十年都得
利申soci major/有take poli course
呢套經典中嘅經典!
依家冇人再造呢啲咁嘅電視節目啦
基礎初級果堆算真係睇過,中上級果堆抽一兩段黎加下reference會好d, 成本原著真係當希臘文睇,唔明就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞