【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
舊post archive:https://drive.google.com/drive/folders/16o5Xc_t72HBHhFC0ewfPsVQ9NAvknPUR?usp=sharing
內裏有舊post嘅Google Doc,RedDragon1會員嘅詳盡Yuri Bechmenov「顛覆過程」新翻譯,仲有卷殘會員嘅Edward Griffin與Yuri Bezmenov interview嘅翻譯

================================

點解某啲外國嘅議會咁高汁,培育出一代有一代嘅政治家,而香港就淨係得個垃圾會同一班政府政棍?因爲大家都淨係識「錢」,冇墨水,冇政治學嘅根基。

有朋友講過,書本係一件令你無敵嘅嘢,因爲透過讀書,你可以知道哂成個世界千萬個智者留底嘅精髓。今日講嘅,就係政治學嘅reading list。(入門至中階嘅先後次序係大概歷史先後,所以古希臘一定係頭,讀者不需過於着重閱讀先後)

如果有巴絲覺得有咩書應該要讀,但係我冇提及嘅話,不妨留言講返!(注:本list着重廣,所以會包含純粹政治理論以外嘅一啲有關政治嘅學識,包括經濟,歷史,哲學等等)

==書係邊度搵?==
1.(如果你好得閒)圖書館,書局
2. Amazon(二手paperback可以好平)
3. Google,善用 "filetype:pdf" 或 "filetype:epub"
4. Wikisource 有時有全文
5. libgen.io

==基礎級==
以下係政治學嘅基本功,基本上係「加減乘除」,唔識兩三本嘅話基本上你根本冇可能討論到政治 — 最多只係鬧交。

Plato - Republic 柏拉圖 《理想國》
Machiavelli - The Prince 馬基雅維利 《君王論》
Hobbes - Leviathan 霍布斯 《利維坦》
Adam Smith - The Wealth of Nations 亞當·斯密 《國富論》
(想要一本政治學概括簡介嘅話,可以讀而下)
Colin Bird - An Introduction to Political Philosophy (Cambridge Introductions to Philosophy)
(以下四本都係講極權社會嘅小說,正常人一定中小學生時期讀過起碼一本)
Orwell - 1984 喬治·歐威爾 《1984》
Orwell - Animal Farm 喬治·歐威爾 《動物農莊》
Huxley - Brave New World 奧爾德斯·赫胥黎 《美麗新世界》
Bradbury - Fahrenheit 451 雷·布萊伯利 《華氏451度》

==初級==
以下係打好基礎之後,就算冇讀都起碼要知大綱嘅書,因爲成個西方政治史就係建基於以下嘅理論。

Aristotle - Politics 亞里士多德 《政治學》
Thucydides - History of the Peloponnesian War 修昔提底斯 《伯羅奔尼撒戰爭史》
Saint Augustine - The City of God 聖奧古斯丁 《上帝之城》
Machiavelli - Discourses on Livy 馬基維利 《李維論》
Calvin - Institutes of the Christian Religion 加爾文 《基督教要義》
Locke - Two Treaties of Government
Montesquieu - The Spirit of Laws 孟德斯鳩 《論法的精神》
Rousseau - The Social Contract 盧梭 《社會契約論》
Paine - Rights of Man 潘恩 《人的權利》
Mill - On Liberty 穆勒 《論自由》
Marx - Das Kapital 馬克思 《資本論》
Keynes - The General Theory of Employment, Interest and Money 凱恩斯 《就業、利息和貨幣通論》

====如果你想繼續做平庸嘅「正常人」,請您唔好再讀落去====

==中級==
恭喜你,去到呢點,你已經對政治有靈敏嘅觸角,所以依家就係「儲墨水」嘅時候,亦即「修身齊家」。以下嘅書偏向哲學,唔需要讀哂,只要揀嚟讀就得,當然讀得越多越好啦。

注意:呢個級別嘅書比較哲學性,所以如果你冇文科根基嘅話,我建議您買一本有好多explanatory notes嘅版本。

Aristotle - Nicomachean Ethics 亞里士多德 《尼各馬可倫理學》
Marcus Aurelius - Meditations 奧里略 《沉思錄》
Spinoza - Theological-Political Treatise 斯賓諾莎 《神學政治論》
Hume - A Treatise of Human Nature 休謨 《人性論》
(以下兩本要一齊讀)
Kant - Critique of Pure Reason 康德 《純粹理性批判》
Kant - Critique of Practical Reason 康德 《實踐理性批判》
Hegel - Phenomenology of Spirit 黑格爾 《精神現象學》
Hegel - Encyclopedia of the Philosophical Sciences 黑格爾 《哲學科學百科全書》
Schopenhauer - The World as Will and Representation 叔本華 《作為意志和表象的世界》
Kierkegaard - Fear and Trembling 齊克果 《恐懼與戰慄》
Nietzsche - Beyond Good and Evil 尼采 《善惡的彼岸》
Nietzsche - Twilight of the Idols 尼采 《偶像的黃昏》
Heidegger - Being and Time 海德格爾 《存在與時間》
Adorno , Horkheimer - Dialectic of Enlightenment 阿多諾與霍克海默 《啟蒙辯證法》
==進階==
行到呢個地步,你應該已經有足夠嘅政治學同埋哲學根底嚟發展自己一套政治觀。以下係各大政治取態分類嘅延伸閱讀,不過要注意嘅係呢到每個list越落,就越極端,未必適合頭腦唔夠清晰嘅人讀。

~右翼社會主義~
包含:法西斯主義,民族社會主義(納粹主義)
「民族必須團結對抗外來迂腐」

Giovanni Gentile - Origins and Doctrine of Fascism 秦梯利 《法西斯的教條》
Oswald Spengler - The Decline of the West 斯賓格勒 《西方的沒落》
Oswald Mosley - The Alternative 莫斯利 《The Alternative》
Emil Cioram - A Short History of Decay 蕭沆 《解體概要》
(極端邊界)
Carl Schmitt - Political Theology 施密特 《政治神學:主權學說四論》
Georges Sorel - Reflections on Violence 索雷爾 《論暴力》
Corneliu Zelea Codreanu - For My Legionaries
Joseph Goebbels - Sportpalast speech 戈培爾 《體育宮演講》
Ulick Varange - Imperium
Leon Degrelle - Militia
Alexander Dugin - The Fourth Political Theory

~右翼自由主義~
「個人自由大於一切」

Ron Paul - Liberty Defined
Murray Rothbard - For a New Liberty
Ayn Rand - Atlas Shrugged 蘭德 《阿特拉斯聳聳肩》
Friedrich Hayek - The Constitution of Liberty 海耶克 《自由秩序原理》
Hans-Hermann Hoppe - Democracy: The God That Failed
Mencken - A Mencken Chrestomaty

~保守反動主義~
「現代係一個錯誤,工業係一個錯誤」

Edmund Burke - Reflections on the Revolution in France 伯克 《對法國大革命的反思》
JRR Tolkien - The Lord of the Rings 托爾金 《魔戒》
TS Eliot - Christianity and Culture 艾略特 《基督教與文化》
Umberto Eco - Foucault's Pendulum 埃可 《傅科擺》 (未能自拔之前必讀)
Ludwig Klages - The Biocentric Worldview
Thomas Carlyle - On Heroes, Hero-Worship & the Heroic in History 卡萊爾 英雄與英雄崇拜》
(極端邊界)
Rene Guenon - The Reign of Quantity and the Signs of the Times 蓋農 《量的支配和時代的印記》
Joseph de Maistre - The Generative Principle of Political Constitutions
Julius Evola - Men Among the Ruins 埃佛拉 《廢墟中的人》
Julius Evola - Right the Tiger 埃佛拉 《騎虎》
Ted Kaczynski - Industrial Society and its Future 卡辛斯基 《論工業社會及其未來》
Robert Filmer - Patriarcha, or The Natural Power of Kings

~列寧主義~
「無產階級必會被解放」
雖然我本人極度憎恨列寧之輩,但爲求理解,知識係必須嘅。

(人物傳)
Lars Lih - Lenin (Critical Lives)
Tamas Kraustz - Reconstructing Lenin
Tony Cliff - The Lenin Trilogy
(理論)
Joseph Stalin - The Foundations of Leninism
Lars Lih - Lenin Rediscovered
Paul de Blanc - Lenin and the Revolutionary Party
(經濟)
Nikolai Bukharin - ABCs of Communism
Rudolf Hilferding - Financecapital
Yevgeni Preobrazhensky - The New Economics
(實踐)
Alexander Rabinowitch - Prelude to Revolution
Sheila Fitzpatrick - The Russian Revolution
Leon Trotsky - Terrorism and Comminism
如果呢個weekend想做啲有意義嘅嘢,就讀下書啦
應該睇英文本好定中文釋本好?
睇到睇英文
強帖留名

有幾本睇過
巴打睇過邊幾本?
香港班耶撚最應該要睇下奧古斯丁
一本都冇
由動物農場入手
中級堆哲學書唔係人睇架啵
好詳盡,樓主真係讀過哂?

樓主講嘅雖然係舊登見過,但都幾impressive

第一個post入面Yuri講過對抗思想工程既有力利器係保守主義同基督教,我好認同。香港人之所以一盤散沙,除左中共操作,最重要係除左正體字同廣東話,我地並無如猶太人一樣的核心信仰。

好多連登仔都覺得陳雲痴線,但我見到佢正正就係做緊呢樣嘢:復興華夏傳統信仰,神道設教,輔以英式治道,作為香港人的信仰主體,咁樣香港人作為一個群體先有凝聚力。曾國藩打敗太平天國,除左結硬寨打硬仗,就係用原生既宗族/鄉里/傳統名教做號召,所以由家族、鄉里同傳統結合既湘軍係最好打。

中共亦意識到這點,所以千方百計拆散家庭關係(廢老廢中廢青港男港女爭論),製造城鄉矛盾(抹黑原居民以拆散宗族),形式化而極度虛偽兼同現實脫節的倫理教育(將父子關係、師生關係約化成金錢關係,斤斤計較,但又要晚輩尊重長輩),剩低就係一盤散沙,等待被宰的香港人。
才疏學淺 請問你覺得邊本岩初級睇?
個LIST好正, 樓主好人一生平安
難度太高喇
基礎篇果幾本小說
兒子要成長,就要由教育開始嘛
其實Yuri講既保守主義+基督教,係因為呢兩樣嘢係美國嘅傳統精神支柱。一個社會冇咗一個無形嘅精神支柱,就會崩潰。

香港社會過分著重「錢」呢樣有型,實質嘅嘢,而缺少無形,精神嘅支柱,所以好危險。

你講得啱嘅,廣東話呢啲其實就係香港嘅無形精神支柱。
George Orwell,Plato,Aristotle,Rousseau,Hume,Kant,Hegel,Karl Marx,Nietzsche…

如果讀Marx應該要認識埋 Frederick Engels
http://spartacus-educational.com/TUengels.htm

讀尼采之餘可以讀下魯迅
可以更深度了解華人嘅根性
姜文早期拍嘅電影《活著》更加將文字變成影像

有時間 René Descartes啲書都可以睇下
個人認為除左哲政,現代心理學,經濟學嘅書都應該涉獵下
由啲小說開始。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞