【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
我唔覺得香港有類似Napoleonic War嘅事件
應該加入d 羅馬共和國晩期政治家作品例如Cicero, 仲有記錄呢段時間嘅作品例如Syme, The Roman Revolution

“the glory that was Greece and the grandeur that was Rome”

Lm
咁你覺得係而家嘅香港來講,仲可以有啲咩令到大家團結到?而家普遍來說香港嘅政治質素都太低質,香港都無帶到頭嘅所謂領袖,有咁嘅質素嘅人都廖廖可數⋯香港而家仲有咩本錢可以帶出個凝聚力比大家
我唔覺得香港有「政治」,西方由派系鬥爭演化為有序政黨制度都用左一段時間(美國政黨制度起源可以睇The Idea of a Party System by Richard Hofstadter )

而香港仲停留係總督會同行政局Governor in Council 嘅年代
唔講共匪,香港係理論上已經唔容許政黨政治出現
讀政治書list都無老子?
On9
on 咩9
南懷瑾本老子他說唔錯,係時候重讀
用時間深入研究香港/東南亞既政治,經歷,歷史仲好

呢啲書,坦白講,普通人冇乜可能睇得明
你睇完之後,你以為你明,其實只係明20%
所以睇入門就夠,冇必要睇原典,除非做學術

純粹個人意見
用時間深入研究香港/東南亞既政治,經濟,歷史仲好

呢啲書,坦白講,普通人冇乜可能睇得明
你睇完之後,你以為你明,其實只係明20%
所以睇入門就夠,冇必要睇原典,除非做學術

純粹個人意見
On9
你咁鍾意話人係你同類
連登好多咁既癲佬
lm
竟然無治國論
乜諗嘢嚟
Google淨係得個百度百科有講
Sor, 自膠 治國論係大陸簡稱,應該係資治通鑑-司馬光先岩,中國歷代多位皇帝嘅教科書黎,有幾個朝代直情係禁書唔俾平民睇
睇黎有撚用?
我寫個list嘅時候比較忽略咗東方文獻,因為我對呢方面唔係太識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞