【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
留名
有翻譯本㗎嘛
睇得呢啲就索性睇埋leo strauss啦
2.0 會加返
睇Leo Strauss又點可以唔睇Weber simmel lukacs
個reading list好多書如果齋靠自己讀都真係幾難,有人帶住讀會好好多

利申霍布斯洛克盧梭嗰幾本,都係讀u嗰陣教授帶住讀先咁輕鬆讀得明。之前有諗過拍啲導讀性質既video,不過驚無人睇兼誤人子弟就不了
又諗起兩本

密爾 論自由
伯林 自由論
其實係咪要開返個香港嘅政治讀書會
都唔知有無人會黎,拍片低成本啲
睇過一個frd嘅course outline
好似有wealth of nation, republic, social contract 同埋 nicomachean ethics
早前買咗本on liberty
未睇基礎直接挑機會唔會睇唔明?
其實有足夠嘅intro就得
唔使擔心,試咗先
最好唔好限死讀政治書, 一黎肯讀書嘅人已經少, 限死政治書只會少上加少, 二黎其實各科各派某程度上係相通, 睇完心理學嘅書再睇道德政治書有時會如虎添翼
好少見連登有咁高質既會員 對上個次都已經係高登
多謝你先巴打 我諗你都係想提升香港人質素 思想 再一步步改變香港社會
你既一小步等於香港人既一大步
但自問題真係無乜心機會去睇 有睇過個d 都係1984 動物農場d基本野
一問 巴打係infp人格?
要返工,不了
有冇可能加導讀書list
intp
盲信金錢同磚頭係最大問題
哩樣亦之所以話香港人係學唔到西方
除左樓主果d外,小弟都有少少推介,berlin 既two concept of liberty, John Rawls: theory of Justice + political liberalism, habermas communication theory,不過建議真係唔好直接睇original,睇下introduction先,特別係德國果d哲學書,唔係咁容易理解到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞