【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
太長篇累贅啦
商人嘅本性就係追逐最大利益 尤其是依家全球化資本流動咁快
佢地根本無動機為一片土地付出
以前就話啲資產比較難轉移 所以要改變個政治制度
我唔直接答你, 用例子答你
你google "charlottesville unite the right", 然後click圖片, 咁你就明, 點解新聞會話班人係新納粹
根本無得駁
republic就係開首討論強者的利益 真正一個領袖係追求啲咩?
如果任何事都想依賴其他人 真係咩都做唔到
不如自己走出黎 無論係各方面 做左先 最少唔後悔
我唔反對你嘅講法
前提係你已經係一個政治領袖
如果你唔係專業搞政治的話
我覺得讀多啲書已經好夠
唔能夠反對你所講 但對人生無幫助有保留
現實係利益導向 一般大眾係唔會明白而且係重視表面 樓主所推薦既書只係適合學術同制度
面對現實 點樣做deal 又係另一回事
Heidelberg
我唔係一個領袖既材料 但最少我知道一個出色既領袖要具備啲咩
你岩 係自己既領域做好自己 追求同時亦要避免失敗
等待時機 雖然未見到有可能性
咁又係
讀多啲書
雖然唔包保你做到領袖(呢啲要歷練)
但係肯定好過荒廢光陰
眼界至少闊啲
你係咪睇左另一本
個腦要被subvert咗幾耐先會連笑傲江湖都覺得同政治無關
大個仲可以練英文㗎!
爲時未晚呀巴打
個人推薦

樓主有冇睇過
才疏學淺,未讀過

Lord Acton成日畀人quote, "Absolute power corrupts absolutely", 但係佢寫嘅嘢真係冇接觸過。
你而個一半係咪包埋sci&engg嘅學生

咁我諗有一半都唔出奇 因為調返轉頭話冇一半大學生會睇manufacturing technology/Convex Optimization/Pattern recognition and machine learning 都好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞