【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
下次,下個禮拜
人文黎至人性
現代心理學未有之前唔少人文野都用心理分析角度去睇
個人認為21世紀好多人文嘅重要concept有得用科學/有系統方法去嘗試定義同理解先可以更進一步(個人偏向唯物)
而心理學係個好基礎
Support
留名學嘢
成個spectrum好大
但而家例如美帝左膠係好惡
有d重視傳統freedom同equality概念嘅classical liberal都會比人當埋右 好on9
美國個左右其實好畸形
曾幾何時liberals其實係反對解放黑奴個邊,反而而家變咗「左」

但係其實唔講理論,講實踐現實嘅話,其實而家美國左右兩黨差別唔大,背後都係同一班大財團lobby控制。Trump奇怪在於佢選舉工程自己出錢,所以比較少贏咗之後要俾返啲甜頭俾財團。
支持,中級果堆我本身都有睇緊
但翻譯確實太尻,同埋有幾本冇哲史底真係唔知佢點解會咁講
好啊
但其實中國古代思想都可以看,法家同道家
就算唔翻譯,其實都會好難明
專有名詞又好,用典又好
Mill嗰本?唔難,幾白下。
你可以循幾個問題去讀

以往以邊沁為代表既功利主義有咩問題
密爾認為自由同功效有咩關係
功效有邊兩種類型
點解以密爾既功利主義思想,會導致多元自由主義既結論
sorry寫錯,密爾唔算多元主義者,因為佢最後都係統攝番落“功效”呢個concept道
無知一問 基礎邊本會提到效益主義?
樓主比既基礎級reading list好似無一本係屬於功效主義 因為功效主義本來係好simple既理論,直至密爾既on liberty先算係真正有意義咁將功效主義運用喺現代政治哲學中
咁照計跳過基礎級冇影響喎
係,on liberty本身就幾白,可以直接睇
或者可以睇左密爾本utiliarianism,再睇on liberty會好啲
《利維坦》- 唔好比個中文名呃左 唔係名人傳記

英文名 Leviathan - 都唔好比個英文名呃左 唔係驚慄小說
CHINGHOBALL
thx 各位巴打

本身係行過三聯見到有隻中英版幾得意咁就買咗
點知中文譯到成pat 屎咁
一本都冇睇過
原本 plan 咗有啲工程書想睇,應唔應該換本 Animal Farm 睇下
個人覺得睇Hong Kong politics 都ok
始終比較貼地同切身啲
但政治都請留意下中國古代思想 ,因為中國古代思想同我地而家政府d政客係好有關係
同埋睇之前要睇下作者個時代背景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞