【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
just lm
黎塞留既The Political Testament,近代外交既聖經

當然唔少得Kenneth Wal tz既Theory of International Politics,都係必睇.
儒家一般比人感覺的確係文化保守主義。但中國有個好奇特既政治傳統,就係提出自己既理論者,住往都要用托古既經學方式(例如發明一啲新既儒家“經典”,或者證明理論對手所引既經典係偽經),借孔子或者儒家大師把口up出黎。

所以即使係主張改革者,如王莽,王安石,康有為,都要借周官或者其他先秦儒家經典借題發揮。但眾所周知,上述都係激進既理想主義改革者。所以如果話儒家帶有保守主義既優點,我諗要好慎重,指明係咩時期或者分支。
其實想入門政治哲學嘅人可以睇 Jonathan Wolff嘅 An Introduction to Political Philosophy ,至少佢可以講哂政治哲學一D代表人物同思想,一嚟就睇original 真係會好灰, 睇多D導論書會好好多
但我既疑問係,其實無論好定壞既君主,都會希望自己國家好。(即使對昏庸既皇帝而言,國家衰敗對自己都無好處)。儒家將咁多精力放喺君主既品德上,係咪真係咁有意義。
不能只有我看到
香港地,有錢就贏曬
睇書睇嚟把撚
就算係初級/基礎級既果D書用十年熟讀鑽研都唔過份
高學歷巴打我想問下Tolstoy同Dostoevsky堆小說係唔係必睇?
儒也好 法也好 都係屬於「理念」多於「理論」

講一講 明朝內閣制
之所以表現出現代內閣制的特點
只是個別君主主動放棄君權 呢套制度本物係無能力抗衡君權
即使首輔位極人臣 都只是一名文人

或者比較一下唐代三省制 之所以有能力抗衡君權 好大程度上係基於政治現實的balance of power 唐代好多宰相都於出身於五姓七望 本身就有巨大的政治能量 甚至武裝力量
一本已經係極限
其實個point係,一個民族既凝聚力係0黎自一d信仰,印象,感覺,圖騰,
而唔係清清楚楚既事實,邏輯分明既思考,
其實有睇論語既話,孔子都唔係一個古老石山0黎,
其實中國儒釋道都幾齊,係衰在名家墨家個d思辨似乎無再發展落去
大學讀個intro to political theory + intro to philosophy 應該包含大部份基礎+初級,什至touch到少少中級
一個sem 5科入面既一科ja wor ching你想點
俄國小說家呢,個人覺得寫得太長,真係有時間先好讀。
Yup,所以唔明點解咁多人話要好多時間...
我一直希望香港有人寫一本香港的 《戰爭與和平》
搭單問一問

如果想了解多啲存在主義,有冇咩書推薦
讀個course有晒指南咁讀點同拋十鳩幾本原文書盲頭烏蠅咁睇呀
無咩可能

Tolstoy 生於貴族之家又當過兵先至寫得出《戰爭與和平》
佢對沙俄上流同下流都太了解

相反有邊個香港作家熟悉香港上流?
唔熟悉香港上流又點寫出一個完整香港?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞