【開卷有益】修身齊家治國平天下:政治家育成reading list

492 回覆
229 Like 8 Dislike
普通(英國)大學程度英文
學尼采話齋重估一切價值
柏拉圖推論過 會返番爭取榮譽嘅時代
爭取大眾認同
唔同國家對於左右嘅定義都有分別
書乜撚野生 咩年代
呀姐都可以買到掌心雷炮轟廢老啦
凱撒大帝有套電影拍成4個鐘
因為仲長過魔戒睇左3個幾鐘訓著左所以印象深刻
動物農場啦
香港選民太低質 唔需要呢堆
直接蛇齋餅糉;廣開老人院;推個花樽出黎選易d
因為訓著而印象深刻
邊一套?4個鐘有啲過份
十年前套日劇change
木村拓哉領銜主演
巴打,講多次Plato嗰四個政治體系係點輪迴話?
我唔係太記得,貴族獨裁->寡頭/權貴->民主->唔記得
鬼咩,大學變學店
之前博學嘅人係神
依家連係大學都會覺得怪
既然你major politics,即係你對政治有一定嘅興趣啦
咁不妨而家用自己時間繼續讀落去
去世界級名校讀啲香港人唔會+唔識讀嘅科
如果已經讀過嗰四本小說,下一本就應該係The Prince
其實好薄,唔難
柏拉圖在早年所寫的《理想國》中提出了五種政體周期循環的理論:分別是貴族政體、斯巴達-克里特政體(timocracy,或譯作勛閥政體或權門政體)、寡頭政體、平民政體、僭主政體。五種政體循環更替。貴族政體由於對生育的無知,導致人口素質下降,私有財產和家庭產生,自由人變成奴隸,從而退化為勛閥政體;勛閥政體對戰績、榮譽和金錢的迷戀,導致少數人聚斂大量財富,從而退化成寡頭政體;寡頭政體以財產決定地位,導致窮人對富人的憎恨,從而平民政體取代寡頭政體;由於平民政體過度崇尚自由,導致秩序喪失,道德淪喪,使得有了極權政治產生的土壤,從而僭主政體取代了平民政體;僭主政體完全憑僭主的意志行事,極權的專制走到盡頭又使貴族政體有了產生的可能。[2]柏拉圖在晚年時,在其《論政治家》中重新提出了整體的分類觀點。首先根據統治者人數將政體分為由一人統治的君主政體,由少數人統治的貴族政體和多數人統治的平民政體;然後根據是否實行法治,與這三種政體一一對應,分別產生僭主政體、寡頭政體和暴民政體。柏拉圖認為,「一人專制的政府,如果只根據好的成文法律來統治,就是六種政體中最好的;可是,如果他不根據法律,那就是最無情的,對他的國民的壓迫也是最厲害的。」[3]:19在《論法律》中,柏拉圖又提出了混合政體的理論。他將政體分為兩大類,一種是君主制,一種是民主制。大多數國家都是這兩種政體的不同程度的結合[3]:22。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%94%BF%E4%BD%93
加油
巴打加油
Dystopian literature?
遲啲你會發覺:
中級d哲學釋本好多都釋到奇撚怪怪
好後悔細個冇打好英文底
其實我覺得後現代既成就大多只係係藝術建築

Modernism其實係自enlightenment以黎提出既理性主義,反神權(如尼彩上帝已死),反皇權,反權威,從而相信理性,科學同自我同人性(康德黑格爾),果時既啟蒙時代最大既成就就係critical thinking,到後來工業革命,鼓吹科學發明,科學生產,令到知識加快普及。

但modernism發展到極端,就人過度理性=失去道德,過份科學,過份強調自我。postmodernism就係對modernism既批判理論:認為人既自大同無知係無得救如capitalism。到法國大革命引起既亂局就證明所謂民主,人文主義同理性都係社會之害。咁點樣解決?後現代學派就係到反革命,重塑權威性,孕育左後來既法西斯納粹等,造神式既politician。

到今日後現代既論術我覺得好多好係留係學術象牙塔(女權,反美),非常離地,而且意義不大。後來我既閱讀就回歸歷史。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞