[SPI護脊書包特約] 2018 Back To School 背囊編

1001 回覆
113 Like 9 Dislike
樓主
追完Post,實在揀唔到岩嘅背囊,求推介
本身自己揹左3,4 年Arro 22,但個袋實在太公廁同埋想換款而放左個舊袋

追完Post 睇岩左 Fjallraven Raven 20
https://www.lifesportshk.com/fjallraven/f26051-550.html
但得20L實在太細

其次係Wilderness Experience Kletter Small Olive
https://www.lifesportshk.com/wilderness-experience/weksol.html

個袋用途:
平時返工,出街,旅行都會用
要有laptop隔放到15" Macbook

要求:
22L 或以上,最好係25-30L
肩帶同背部想有返一定Support (Arro 22 條肩帶係好舒服)
Prefer 拉鏈
唔鍾意索帶+背囊頂有個冚款 (係,我知上面個Wilderness Experience Kletter exact7ly 就係呢隻款,但佢MIJ & 側邊有拉鏈開,真係揀唔到嘅話可接受)

睇YouTube bo ismono 既 review啦
Fjallraven raven 有28的

都可以諗下mystery ranch
rains 夠簡單
點睇inside line equipment
吹得都幾大
又waterproof
又water resistent
係咪可以丟落海
係的話gogogo

又咪係cordura 料
勁多隻牌子都係用呢隻料

價錢亦唔平

覺得個款靚就買啦
mystery ranch 都開始公廁
巴打,地盤返工袋有冇介紹?
有冇巴打用invisible rolltop

係hmv見到幾靚 點睇

有冇巴打用過,好唔好用??
Bigpack有個防水袋好靚
但成千五蚊
Goruck gr1
硬過條j
睇落都係一般rain proof

丟得落海既多數用德國TiZip 講到明係airtight

例如arc'teryx leaf drypack 25, fishpond backpack, yeti panga 28
係 好似仲多過herschel了
osprey 唔係行內標準配備咩

Gregory recon bag 都正

或者執隻軍袋
一般都用粗身尼龍
襟磨
咩牌子黎?
D皮 係真皮?仿皮?
仿皮好快龜裂的
https://drifter.shop-pro.jp/?pid=121794600

呢隻 皮底加1680D尼龍
超挺身
Donghnut 無記錯好似唔係皮黎
好似娟,唔係彷皮
條帶喎
絹係絲制品黎 好貴的
唔會出現係幾百蚊貨仔
無記錯唔係彷皮黎
得閒再去望下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞