[SPI護脊書包特約] 2018 Back To School 背囊編

1001 回覆
113 Like 9 Dislike
就呢幾款揀一隻啦

但你注意返個袋本身重量
有D隻2kg重 你唔係真係咁多工具要揹 都幾係野架
你可以留意下二手市場
好多人頂唔順個重量 用1,2次就放
可以慳返唔少

我一直唔鼓吹買咁多間格GA袋
一來咁多車線位 拉鏈 多好多機會整爛
二來你放唔到大件物件
你係單反撚 當工具袋就可能用得著咁多格
我都玩單反 但平時都係一機2鏡 都用唔著呢D袋
除非真係又電腦 又單反 鏡頭 三腳架
你自己加個墊去咪得囉...
好多袋下邊個墊其實係紙皮/發泡膠黎
想放衫褲鞋就買D無間格最好...
你諗下佢多間隔
你質對鞋落去
你其他間隔就用唔到
俾你質得落 拉鏈咁谷住谷住 好快爛架

如果主格係佔左9成空間
你對鞋放係底 或者 放係頂
你仲可以用到其他空間

單邊水樽位:
https://www.chromeindustries.com/product/bravo-2.0-backpack/BG-190.html?dwvar_BG-190_color=MLBK&cgid=backpacks

主格都夠大格
https://www.timbuk2.com/products/5314-lightweight-parker-backpack?utm_expid=.f3eMMDoVTeinLmor6kV1mg.0&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com.hk%2F
我自己用緊呢隻,有黑藍綠三色-Vagabond3

唔好係佢比較軟身,唔放野會無左個型
但我日日都會帶件外套出街就無左哩個問題
簡簡單單 好好襯襯 未撞過袋
個樣幾靚仔啊
比較擔心係 隻料同拉鏈 會唔會好快殘晒
你買左再報告 PLX
thank you 巴打,比較鐘意下面個隻,香港可以係邊買?

因為我有好多零碎野,尿袋,紙巾,藥,所以想要多間隔

我係想要外面多間隔,主格其實一格就夠

因為我放假出街要袋 bb野,外面多間隔,會比較好分類

可否推介多一兩個?
呢度有無人用緊甜甜圈背囊阿?
千色 Soho 好似有賣

Gregory Recon Bag 都多間隔

一般人需要係收納袋
唔係多間隔
將一齊用ga野放埋係同一個收納袋
要用時成個收納袋拎出黎
試過二者 你會覺得收納袋實用好多
衛生亦都會好左

多間隔只會造成左巢右巢

D阿嬸個斜揹袋都好多間隔
你幾時見到佢地係地鐵閘口前
唔洗左巢右巢
仲成個袋都係D垃圾收據
會員咭 各類唔等洗野

有個前袋放應急用品就夠
紙巾 消毒紙巾 散銀包 就夠了
滑板袋 就唔識了
日用袋 我就唔買啦
我唔用水樽位 (小學雞返學定去行山)
Gregory 點難揹法?
我覺得算舒服果堆喎(只要唔好學老mk,個袋跌到落屎忽,貼返背脊)

或者試下美版Gregory ,樣就無咁靚但會注重返背負多D
巴打
樓主點睇甜甜圈背囊?
其實唔易
直果條係收係橫果两條後面
同埋拉落去果下有一個位會卡少少

利申: 3day用家

買左
非常滿意
mystery ranch urban assault 其實係咪都幾長身下,普通一日返工帶個飯盒同隨身野係咪太大
另外又睇岩helinox daypack mini, 12L 好似岩岩好
其實有幾個唔知點㨂

Wilderness experience arch幾好 但冇電腦隔
Teardrop 同drifter urban hike 就有 但重唔少

所以好難決擇
Thx! 但有冇啲有水樽位/遮位嘅背囊介紹?冇呢d位感覺攞遮出街會有啲麻煩
12L 都幾細隻下喎 ,
mystery ranch urban assault 長.但都幾瘦 ,
如果無乜野裝係大隻左
去試下先囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞