老實講 連登真係害左好多心智未成熟既人

640 回覆
3739 Like 71 Dislike
自己係高登過黎,兩登加埋上左八年,中學雞上到出黎做野,一直都唔夠膽話俾人知有上,最近有女同事反而好炫耀自己有上連登同有ac,仲以為兩登ac可以互用,當刻覺得不明所以

佢上ig shop買野,我問佢唔驚俾人呃咩,佢話驚乜,最多擺佢上連登,我o哂嘴,幾時有d咁嘅價值觀同文化
但係依家係求其一個青年上網日日都可以見到依d言論
一下心智唔夠堅定就好容易行錯路
好撚怕俾人知用緊高登
更加唔好講俾人個uid
自己係高登過黎,兩登加埋上左八年,中學雞上到出黎做野,一直都唔夠膽話俾人知有上,最近有女同事反而好炫耀自己有上連登同有ac,仲以為兩登ac可以互用,當刻覺得不明所以

佢上ig shop買野,我問佢唔驚俾人呃咩,佢話驚乜,最多擺佢上連登,我o哂嘴,幾時有d咁嘅價值觀同文化
好撚怕俾人知用緊高登
更加唔好講俾人個uid
啲人成日話女人都係雞 唔知佢地老母家姐細妹係唔係雞 老豆又係唔係雞蟲呢
乜都賴連登 你同民賤聯班撚樣賴佔中有撚分別咩 咁大個人 要對自己負責 唔係下下賴人地影響你
有咩所謂 咁簡單既事都分辨唔到真偽既人 不如趁早比社會淘汰
出面邊有咁多處女
連登本身無乜錯 佢只係一個工具 問題係而家嘅人連基本嘅邏輯思維都無嘅時候 受影響嘅人自己要負好大責任 都係嗰句 上連登勿認真
信者得救
反而我又覺得假膠呢樣嘢本身係討論區應有嘅文化 reddit ptt都會有 所以到底係假膠嘅問題 定係人蠢嘅問題?
討論風氣差左 唔合心意就屌左先
唔撚係咁戇鳩信到十足啊嘛
畀你扑就係雞
調返轉頭諗
你點知自己唔係鴨?
而家啲人當網上世界係真實世界咁

跟住又抽離唔到以為網上世界啲嘢係真

所以唔好沉迷喺d電子嘢先係最好嘅解決方法
連登有某d觀值觀真係痴撚線

最出名一定係女人都係雞
源於有部份case係女方派綠帽/ocamp後分手,慢慢就比佢地講到全部女人係雞,而真係有小學雞聽得多變左真係覺得所有女人都一定係貪錢淫亂 討論有關兩性既野都一定拎呢個做前設而且覺得係好有力既point

仲有就係鼓吹自殺
呢幾年多左人自殺,有好多人都話唔應該對著想自殺既人講要努力生存既表面說話,應該去理解佢地點解想自殺
原意係岩,但黎到連登就扭曲成見到想自殺既人應該認同佢地應該自殺 覺得自殺真係可以為佢地解脫

第三就係自己無道德但屌返人偽善
拎著偽善/大愛撚呢個標籤標籤哂所有有道德既人
就好似上面d例子咁,佢地會用偽善屌返d唔認同女人係雞/唔認同要自殺既人
同時以無道德為榮,好似呢個世界得佢地先係最真

高登年代都係假膠居多
而家係完全可以感受到有一班細路仔真心被影響

連登係無辜
都係高登唔好
就算點樣 上高燈勿認真好
都會潛移默化咁影響人嘅思考
狗仔icon有咩問題
你whatsapp唔用emoji?
不如del晒啲emoji佢
Why not both?
太容易受人影響
係現實社會一樣生存唔到落去
要怨既係怨社會太現實
可以改變既就只有自己既心態
心態永遠唔可以仲停留係BB階段
點解一定要人認同自己?
冇人認同你就好慘?
自己一個根本就冇問題
冇人認同自己 自己識認同自己咪得
冇咩大不了

有杯熱水 有個小朋友好想掂
你會喝止完佢就算 定 叫佢摸下教導等佢知道有危險呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞