我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
笑爆,D負皮多到
如果咁講,你認為應該點智取?因為好似泛民果種所謂「又傾又砌」嘅戰略,根本玩咗幾十年得個桔,如果泛民玩法又廢,本民前玩法又係廢,咁究竟可以點玩?
唔可以一句講曬全部 ...

就好似話香港人係咪好憎大陸人 ? 咁又唔係全部大陸人都係壞人, 都係冇禮貌, 冇教養 ... 咁人地都有好人 ...

掉翻轉, 香港人係咪全部都係好人呢 ? 咁又唔係, 返去扮大爺, 推高租金, 包二奶三奶, 呃蝦條, 都大有人在 ...

所以話, 憎唔憎, 視乎果個人身邊 D 香港人係點 ...

我有個朋友好憎香港人, 話香港人翻大陸都係包二奶, 叫雞, 冇個好人 ...

我有另外一個朋友就好鐘意香港人, 話香港人有學識, 有禮貌, 唔該前唔該後 ...

其實, 總體來講, 香港人係大陸人眼中, 印象算係好 (比起外省人來講) ... 所以如果有興趣搵大陸妹, 你可以試下, 有少少優勢 ...
九成九樓主係一個滿口鄉音嘅大陸仔現實比本地香港人日日吊佢老母屌人工10,000都冇仲要出糧唔撚準時一家七口住公屋嘅on9新移民
係咪150限額死落黎嘅大陸人都係好鐘意香港人?
就係搞過, 蝕左好多 ... 而家個上司係我好朋友, 唔會點屌我 ... 我又唔想日日係屋企比我媽屌我無所事事 ... 咪做住先囉 ... 下個月唔做啦 ...
我係深圳人, 嚟左香港二十年 ...

人, 係經唔起批評 ... 比人大到, 當然會唔好受 ... 你唔睇下邊個撩邊個先 ? 唔見我大其他人 ? 先撩者賤咁簡單道理都唔明 ?
弱弱啲問,樓主下個月有咩大計?搞啲嘢冇係賺就係蝕,俾啲耐心搞啦
香港有真民主就冇咁多窮人啦 有錢佬既得利益者邊度會支持 理得你死

大陸同化根本唔急 難聽啲講 由香港被大陸收返97個野 再講早啲 修訂基本法時 就注定會輸 你要搵到啖飯食 高官商人就最佳例子
善有善報
其實你知唔知自己up乜囉,仲有大陸喱係咪個個都咁厚面皮㗎係人哋地方又食又拎重指指點點
如果平湖有一棟樓拆左係咪起碼賠千幾萬
無財無勢,外地人話強拆就強拆,連賠都唔會賠。加上賣地賠償,60萬筆錢唔係一次過收,係一年收少少咁,因為發展商都要確保現金流

屌你越嚟越似百度貼吧
去青山啦
嗯 ... 好典型香港人 ... 你望清除我講乜先, OK ?

我叫人買基金, 係叫佢去學投資, 增值自己 ... 從而改善自己生活 ...
第二, 叫佢貢獻社會, 係叫佢做多 D 善事 , 幫助又需要 D 人 ...
小弟雖然人工唔高, 但是我都有交稅, 而且我每個月都捐 10% 人工去無國界醫生, 並成為無國界醫生長期捐贈者 .. 而你呢 ? 你問下自己, 你為社會做過 D 咩 ?
成日話中國攞香港著數, 數字呢 ? 證據呢 ? 一買一賣, 你情我願, 你有咩好講 ? 既然你咁唔憤氣, 去各間銀行抗議, 叫佢地唔好收人民幣啊 ... 睇怕你又冇呢個能力, 更加冇呢個膽色, 淨係識上來叫春 ... 有咩用 ? 有本事, 去參選特首, 之後拒絕單程證來香港啊嘛 ~ 你唔去做 ?

日日對住個 mon , 用 keyboard 係論壇叫春又有咩用 ? 翻翻去現實, 睇下個世界, 睇下個政府, 睇下個香港好過啦 ... 認清事實, 你先知點樣改變現實 ... 唔係就咁係論壇度 9 叫兩聲就可以改變到
我信支那係無乜所謂究竟係一地定兩地兩檢,因為雲海都話支那係福田預咗大把地方俾高鐵set關口
If you can't beat them, join them ... 假扮順從, 到你大權在握, 先來個鯉魚翻身, 殺佢個措手不及 ... 其實, 曾玉成係呢個人 ... 可惜佢年紀大 ... 冇咩精力繼續去玩 ... 如果梁天琦可以學到曾玉成咁, 好大機會可以入到立法會
你話係咪係囉 ....
唔洗 150 ... 直接上去蒲吧, 香港人身分, 應該可以食到唔少女 ... (我未試過)
覺得你自己係香港人因為探個朵響姐
借問一聲, 我食過你 D 咩 ? 拎過你 D 咩 ?
理性討論 樓主喺咪深圳人都唔重要
應該大把連登雙親阿爺阿麻都唔係香港大

不過你有財有勢 就算土生土長又如何
香港人好多都 憎人富貴厭人貧
希望樓主第時唔好做啲壓榨人嘅仆街老細
係 .... 唔要錢, 要樓 ... 等新樓起好, 大約 5 萬一平方, 你一棟樓, 起碼 2-300 平方, 你自己計下幾錢 ... 當然如果你棟樓有 5-6 層, 700 - 900 平方已經係基本野 ... 挽下手, 過億已經係閒事 ...
包二奶叫雞有乜問題
扮大爺有乜問題?我哋有錢有學識乜我地俾錢你哋洗想發展都難
支那女人係攞嚟屌架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞