我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
一睇個posr就想屌爆你老母 不過見你幾正常
布吉都5-6萬一方,2萬去大亞灣買咩
點㨾答唔出定係你視已不見
單從經濟角度出發 高鐵未必咁負面,當然起膠鐵呢單野條數揾笨柒就大家都唔會反對。
割不割地就揾黎嘈,現今香港,割與不割你認為仲有分別? 但深圳發展已經飽和,迫住往珠3角分流係客觀事實。香港呢20年已經冇乜優越條件可言,除左仲有一,兩代人真係教育同文化水平比大陸人高。

軍費呢家野唔好睇得咁輕易,真係要收成個香港可能再倒退多20年都未必掂。你拿新加坡黎講冇意義,人地成個税制真係搬黎香港收,你口講願意,睇下其他人會點? 暴動都似。
布吉唔叫二線啦 ...

前幾日, 平湖經紀搵過我, 有人放盤, 都係 2 萬蚊一平方 ... 因為平湖我太多物業, 所以冇要到 ... 你想要我可以幫你聯絡 ...

幾時捨得番上去?
而且算好啦,你發老皮有人肯理你。
扮工文化係大陸真係贏香港90萬條街,中國人思想,上級最慢下屬出位,影響自己個位,多做多錯,唔做唔錯,殺就殺出頭鳥先。
呢個文化雖然近代改善緊,但班老野一日未死哂,都唔會改善太多。
第一次聽呢個理論,more pls
咪撚on9 啦死北佬。。。
樓主睇好深圳邊度,利申:寶安人,寶安有多個物業
好簡單, 其實福田站一早已經 Ready 好曬做通關口岸設計 ... 佢已經預留好大空間作為檢驗 / 檢疫, 海關之用 ... 如果, 一早大陸一心只想一地兩檢, 福田口岸點解會有呢個設計 ? 錢多 ? 好得閒 ?
未答呀⋯⋯
原因係習總打貪?抑或其他?
如果係前者,咁習派系又有咩貪嘅方法?
其實高鐵起到 接近香港已經足夠
根本唔洗直插落九龍

成班撚屌為左個人利益 連一地兩檢未傾好就硬上馬
其實等同珠3角系統, 無論你接唔接受,同唔同意都勢在必行。講白o的今時今日深圳其實唔想要你香港,始以中央對香港仲有光環政策,而珠海中山就早已等到西水長流,更加會企深圳個邊唔撚想屌你香港。
地理同政治環境成定局,除非你自己走佬唔玩,再者就算全香港唔玩論人論資源都係唔可能有生存空間。 好似上面提到,如果大陸完就開放深圳廣州機場空域,你係咪出兵同成個大把打過? and then完全鎖關跟住全部物流直接進出口睇下即時餓死幾多人?
當然香港地理位置對大陸仲你有一定價值,保留一國兩際也是金融系統一個buffer.

成班癈登仔,返去見識過人地大學同科研技術園o既師資未? 貨賣到出街先係錢,3地資源上香港條件最細,如果計個腦同先機都放棄埋,等比人迫出公海食屎。
深圳大把村排隊等拆,過多幾年應該會有好多暴發戶。各位巴打要買樓就快啦,班暴發戶真係個個大把錢。Btw 上面不停有消息準備收房產稅,巴打點睇?
希望樓主攪清個概念,冇交稅唔代表佢冇貢獻社會。你將交稅多寡等同貢獻度咁掛係咀邊,其他人實話你仲係大陸暴發戶思想。

人地出黎做野搵幾千萬零蚊都一樣係貢獻,除左俾自己搵餐飯食求生存之外,佢地做野既公司從而可以正常運作繼續交到稅俾政府。所以佢地一樣有貢獻,一樣有盡佢地做人做市民既責任。

希望你唔好再開口埋口話人冇交稅冇貢獻,好多人都想做到中上層人士,都想學你交好多好多稅,個個月都固定捐款(你咁有錢又有品,我相信你捐完幾多都唔會填返落稅單度扣稅,反正個金額對你黎講九牛一毛嘛)。但佢地唔係廢物,佢地好多人都默默付出貢獻社會。

人地攻擊你,但佢又冇話佢拎緊老綜,佢都可能有正正經經係出面做緊野,都唔係話冇貢獻呀。

冇貢獻個班只係拎老綜唔做野個班賤人姐。
不如問下中國幾千年來文化上幾時民主過? 由細個開始你同你呀爸呀媽講民主得唔得?
屌正評比樓主既。
依家連登,以至香港,都會太少了解現實中國,唔係Facebook,連登上面既中國,而又仲會肯同連登班井底蛙講既人。
人身攻擊既,只睇title唔撚理內容既人唔撚洗理,佢地冇得救嫁啦。
會睇內容既,有心留意對面發生緊咩事既。
仲有機會。
唔好意思, 返緊工, 未得閒逐個睇 ... 答左你先 ...

如果, 香港買, 其實你都心水清, 高鐵, 港珠澳, 我話唔會帶動樓價, 我就呃你....

有錢, 咪玩下擎天半島 / The Austin 之類 ..
冇錢, 咪玩下南昌, 青衣, 屯門 之類 ...

大灣區發展, 基本上係必然, 一小時生活圈, 跟住高鐵走, 畫個圓圈, 圈內 D 樓都可以考慮 ... 最主要因為最近人民幣強勢, 內地人 D 錢見洗左, 所以好多人都買樓投資, 從而推高曬 D 樓價 ... 好簡單, 你係深圳已經冇曬一萬蚊/平方 D 樓 ... 當年返大陸約炮, 條順德妹都要求我買層樓先肯同我結婚, 你就知道內地人對樓宇 / 住屋係幾咁渴求 ... 所以如果有錢, 投資大灣區, 唔會錯得去邊 ...
好明顯大陸係一條沉船丶支那人自己都唔信支那
你班共狗官自己都唔信支那丶西方國家下俾支那𠱓咗幾十年已經唔信支那?你班瀬共狗憑乜要張香港人捆綁係支那條賊船
現能晒型 又水人去大閪區投資
南山中心區桃園站上面條村等拆,你覺得值唔值錢果度?
傻西我係東北生活o既日子,我敢講全香港冇幾多個捱得住同容入到。 同我黎呢套?
我只係一個生意佬,只係早你班癈柴20幾年返去揾食。

只有真正用經歷,時間去睇到o既事實全部,先會了解今日香港係乜野人搞成咁。
龜兔賽跑係人都差唔多讀過, 就算隻龜仲有幾多問題,隻兔仲唔肯去跑,輸係必然的。仲要唔肯面對一個事實就係隻龜其實已經好撚快,而且只會越黎越快。

係你班憤世撚眼中係憤怒,我睇到只有悲傷。以前o既香港,頭腦轉數同生存能力都很強,而家就日怨夜怨點解唔比你繼續開外掛。
每日150 的確有問題,但真正影響到你生存o既又有幾多? 你排唔到樓上唔到公屋,你揾唔到工或做餐死都買唔到樓, 又同個150個每日有幾大關連? 源頭係政府到,而呢班柒頭皮仲未係大陸人。反之你地信唔信到好,直接比上面管可能仲冇咁撚慘。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞