我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
真心問
常平仲有冇得叫雞?
深圳邊到有Ktv
聽完樓主講好心up 唔理真膠定假膠 香港某程度的確係俾自己人出賣

英國人一早就睇穿你班香港人
大陸有無文件講2047去向
心水清
一方面好想走 另一方面又好唔捨得 覺得香港仲有得救
幾時躝返去大陸?
係想走都無能力走
蔡屋圍就快拆 重建之後個到係咪全深圳最貴地段
支持樓主。

如果想係香港買樓,你覺得邊區投資潛力大?

特別係西九同屯門東涌,高鐵港珠澳就黎通,會唔會真係帶動樓價。

大灣區發展又點睇?真係叫下人號定真係有發展有得玩。
.有咩途徑可以搵到呢班人幫手起,我完全唔識
.同埋會唔會出現個情況係個工頭將果幾層當自己物業咁賣左比人,到期交還之時就會同個買家有爭拗。 有咩方法可以防法發生呢d事?
如果真係發生左,工頭賣左果幾層消失左,我可唔可以要求買家還番層樓比我?
(呢d係咪就係小產權? 成日聽,但唔多明係咩黎)

麻煩曬巴打,我好多野問
算啦, 你係大陸無人面仲敢搞啲咁既野?
係大陸你簽啲乜約都係假既,
即係其實答唔出
Noted with thanks
最貴之一,仲有福田區崗廈村,南山區向南村,大沖村。
鍵盤戰士
我又想問下大家, 香港每年買東江水, 起大白象, 養新香港人既錢, 夠唔夠買飛機大砲同軍費?
參考新加坡 大概每年1000億港元
比埋香港庫房盈餘佢啦 ... 係呢幾年經濟好, 先有千幾二千億盈餘 ... 過去幾年, 一千億都冇 ...

想拎曬去做軍費 ? Cut 曬所有公營服務, 去曬軍費, O 唔 OK ?

到時啲中產又話無得退稅好撚慘
以前就真係,求其一個垃圾地方官都幾十億身體,不過應該都瓜鳩哂了。而家真係有錢都唔敢隨便收。
以前就真係,求其一個垃圾地方官都幾十億身體,不過應該都瓜鳩哂了。而家真係有錢都唔敢隨便收。
同埋香港地小國一定要服義務役
呢個係事實,不過包括埋中聯辦同個堆政協。
拿住個雞毛係到搞風搞雨,係香港發港爛財。
根本遠在中央立場就係捉一盤大棋,只要主流政治思想正確,其他野理hi你點搞。
唯一係呢班狗官要料冇料,賣港刷鞋官商鉤結以為咁就過到骨。

而家講乜柒都哂氣,搞到個場咁爛,中央唔會再信香港人,派人落黎官又反抗連連,餓撚死哂班香港人,要地换人算撚數。不竟700萬人對13億,死1,2 隻卒而以。
自作聰明係呢兩代港官生存之道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞