我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
講個笑話你聽 .. 係上面, 強姦, 只要唔上新聞, 即使你去報案, 都唔會有人處理 ...

好簡單, 你換個角色, 當你自己係警察就會明 ...

一條女過來同你講比人強姦, 你係警察, 你會點 ? 屌 ~ 又開 file, 又落口供, 又要比上頭追調查進度, 屌佢果個又唔係我, 爽果個又唔係我 ... 我做咩要英雄上身姐 ? 一陣強姦佢果個係黑底, 我分分鐘比人斬 ... 多一事不如少一事 ...

所以, 最後警察都係以安慰形式, 敷衍了事, 或者送受害者返屋企 .... 之後 ...

但是, 如果上左新聞又唔同講法 ... 屌, 我拉到人, 我上新聞喔 ! 分分鐘全世界睇到, 扎職加薪喔 ! 比你去唔去到盡 ? 所以, 內地好多出左新聞果 D 案, 大部分都可以極速破案, 就係咁解 ...
你自己睇清楚條友講咩先啦 ~

係佢話我落來香港食佢, 拎佢, 用佢社會設施 , 我先話我有交稅, 點解我唔用得 ? 相反佢冇交稅, 佢用果 D 社會設施都係我地班納稅人提供比佢 ...

睇清楚事實, 唔好選擇性失明, OK ?
你不如數下成個post你回左幾多次你有交稅

你既意思即係冇左你 香港人就冇社會設施用?
我當你真係有咁上下身家 都唔洗睇到自己咁高 比你交稅多既大有人在

你都唔好選擇性失明 你話 大部份中國人落黎香港唔係著拎著數係想建設社會 人唔笑狗都吠
有 ... 深圳樓有價有市 ... 好似香港 D 樓咁, D 人係咁話貴, 咪一樣有人買 ...

再加上而家 D 大陸妹, 一定要有樓先結婚, 有樓先比你屌, 所以深圳樓絕對來緊呢幾年有價有市 ...
我知大有人在 ... 不過唔係上面果位社會寄生蟲囉 ... 冇交稅係度屌納稅人拎佢, 食佢 ... 面皮厚到 ...
其實真係先撩者賤 第一個撩樓主係咩語氣
一黎就屌柒樓主 真係幫唔落
雖然回返咁早嘅comment有啲怪
但真係不得不同意

樓主講嘢都偏真
唔信覺佢吹水咪當吸收多一個資訊囉
都係從另一角度了解下自己身處嘅環境姐

而且樓主唔係一開始串
好多尖銳問題都有答

如果樓主係真嘅
明明可以由大陸人眼中睇香港
知道多啲嘢
但因為某部分人一開始已經帶咗有色眼鏡去挑釁人
最後又破壞咗個討論
咁你咪又攞返啲數據去屌佢
而家呢個社會根本係逼人做社會寄生蟲

每日150隻蝗落黎食老綜拎新公屋生活仲好過唔少番緊工做到隻閪咁既香港人
亦唔好話佢地冇努力裝備自己
就係努力左都係都閪 咁大家仲咁積極把撚
係囉繼續放多d人落黎啦 逼到爆哂齊齊攬炒就岩
因為呢個從來唔係高登連登價值觀/中心思想
100方成5-600萬,做生意都難買
打工仔最多借5-6成,點買

投資個班二房政策都買唔到
老實講, 如果係北上廣深 (北京, 上海, 廣州, 深圳) D 人, 已經慢慢開始睇唔上香港 ...

你話人落來咬老綜, 老綜幾錢姐 ? 2000 零蚊一個人 ... 內地村委分紅都唔止呢個價啦 ... (已經唔講拆遷, 有兩棟樓收租 ... )

你再睇, 除左綜援, 香港仲有 D 咩 ? 你話公立醫療 ? 大陸早就有全民醫療保險, 而家去到邊睇醫生都唔洗錢架啦 ~ 香港班官, 到今時今日都仲要傾, 都唔知傾 D 咩 ...

都係果句啦, 香港有今日, 唔關每日 150 事, 六國破滅, 弊在賂秦 ... 車公都講, 何為邪鬼何為神,神鬼如何兩不分 .... 自己睇返新聞, 邊個先係罪魁禍首 ...
你 5 -6 萬蚊 / 方,已經係市中心新樓,仲要買 100 平方梗係貴啦。

內地有住房公積金,可以一筆過拎 20-30 萬左右出來補貼樓價。如果你考慮二線,大約 $10000-$20000 / 方,計你 $2萬/方,買間 60 平方左右,都係 $120萬左右,扣 30 萬住房公積金,問銀行借 60萬,自己拎 30萬出來,基本上問題唔大。
講經咩 而家香港垃圾就梗架啦
慘在咁垃圾仲有咁多人想落黎
老綜既野 班蝗理撚得有一個二毫半都照殺
係香港「賺錢」再番上去 話香港點差 中國點好 冇得輸

中國咁好 留番係上面咪大家都好囉
我吊你老母、我有講唔洗交稅咩 你啲支那人怎樣態覺得我交好多稅點解冇特權呀?同啲支那企業一樣成日想同股不同權
呢個我都知
因為做生意關係都會識到大陸啲官
佢地唔會理香港嘅嘢
真係wfc
係香港有好多擦鞋仔賣港賣屎忽
大陸喱打手又多一隻出現誤導新一代
講能到大陸喱個個高大上
雖然你講得有啲偏激
我諗我明明地你意思

有時我都有消極咁諗過
其實我地香港都唔係咁巴閉姐

樓又貴 睇醫生又多人 物價又高 返工前景又無乜
不如中共放我地一馬唔好理我地啦
真係完完全全漠視啦

你地大陸人咪喺上面慢慢風生水起囉
我地香港人咪自己喺度兜踎啦
唔洗你幫忙 都唔洗你同情嫁
你地勁 我地唔會痴你
我地廢 我地都唔會拖累你
點睇支那人呢個叫法?
首先,我冇話過我有特權。從來我都唔覺得我有咩特權。係你自己覺得你有特權,你係香港出生,香港所有設施,福利,都應該只屬於你使用。

係你條仆街屈我食你,拎你,我問你食左你D乜,拎左你D乜,你又答唔到。

我話我有交稅,係話你知,你口中香港設施,我都係有份比錢營運。你食我,用我,仲厚顏無恥係度屌我?你憑乜?
請你唔好斷章取義

我全個留言原意係從第二個角度了解香港
如果樓主係美國人 印度人 日本人 都做可以提供資訊
而喺呢個post樓主係深圳人 所以就從深圳人角度了解香港
我從來無喺呢個留言表達過本人覺得大陸喱個個都有才華

請你唔好故意不顧我留言全文同原意
更請你唔好只根據自己對某字某句某句理解而只截取部分留言內容出嚟攻擊
其實中共要香港死好簡單 ... 香港係中國領土,天空唔比你飛,海路唔比你入,淨係斷你交通,你都冇得 say。你以為係連登屌幾句,上面就收到?我可以話,如果大陸真係絕情起身,香港人根本冇任何發言權。例子就好似,慈母封鎖左一條公路,你覺得你有得 say?你上網屌兩句,慈母會比你過?

好多人仲未認清一個事實,香港已經回歸中國,現今香港,係直接 under 中國,under 共產黨,你百般不願,都冇辦法。除非你移民。
樓主,想請問下你對梅州果邊既房地產市場既睇法?
有冇升值潛力/投資價值?
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞