我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
其實d樓賣唔賣到出去,而家咁難借錢,租就得
樓主淨係熟深圳?
廣東省北啲嗰啲熟唔熟
例如清遠嗰啲
投資深圳個本太高冇得玩
有,草埔上個幾月收曬了喔。我個親戚係草埔間屋賠左 800幾萬 + 6 套房。簽曬啦。
巴打,我都想問問關於大陸既地既問題。
屋企係大陸有塊地,屋企人話政府唔比要,起既話要拎個唔知咩證,之後塊地就就一直荒廢係度。

根據我既情況係咪可以跟巴打講既方法搵"工頭", 幫手起? 其實難唔難搵到呢d人肯起?
.合約方面係寫明10年後交番產權比我?
.佢地會唔會起豆腐渣出黎,萬一租客出左咩事咪大鑊?
.同埋萬一真係比人強拆左,個工頭咪好蝕?
關唔關村頭村尾事 我姑媽收左 我爸兄弟嗰邊未有聲氣
歧嶺,姓葉,熟到 hihi 咁 ...
你親戚姓梁
清遠都熟,不過清遠升幅冇咁劇烈。畢竟需求冇大城市咁高。你有興趣我可以介紹個清遠妹比你,36E,好正
得 ... 唔自爆,其實有返咁上下地,唔係好多家人
你親戚可能都係我親寂
樓主點睇香港每日放150個冇錢冇學識嘅窮撚,分曬我哋啲福利?依家新起嘅公屋全撚部都係講普通話嘅人
我地呢啲係香港既個個都等收地,
都唔係幾想打理大陸啲屋
睇黎呢度遲啲好多暴發戶
咁正
做個朋友當盲公竹都好喎
btw 清遠比較近鄉下多啲
起碼一年會經過一次
你覺得中共嘅前途點?
歧嶺近融湖果邊出曬名啦 ... 叫 Benz 村嘛 ... 個個發曬達,個個渣 Benz
首先,150 個未必係全部冇錢冇學識。
第二,亦都唔係 150 全部來攞綜援。
第三,人地講普通話,你可以屌9佢話聽唔明。你要有自己原則,捍衛自己語言。冇人叫你人地講普通話,你就要去順從跟埋去講普通話。
中共有排玩,因為佢有錢。中國地大物博,加上好多外國財團投資(你睇下D車廠就知)。從而導致稅收等國家收入增加。一個有錢政權,你話會唔會倒台?

好簡單舉個例子。如果,當年佔中,共產黨話,每人派十萬蚊,要你支持共產黨,支持者就即時現兜兜10萬蚊到手。我相信佔中人數起碼少一半。

你話佢唔會做?共產黨咩都會做,視乎同佢講要做果個人點 sale 法。口才好,講得掂,中共拎一百幾十億出來,濕濕碎啦 ...
頂一下,而家深圳樓仲有邊d人買
我之前聽人講過
你唔搞佢個政權
上面點玩都冇人理你
誇張到殺人放火都得
CLS
樓主唔洗下下回覆都要強調自己有交稅既
你咁已經嚴重暴露左支那人既劣根性:我有錢乜撚野都岩

先唔講你有冇攞過香港著數
你平時係咪好少出街 冇睇新聞?唔知香港發生緊咩事
你話「大部份支那人落黎香港唔係攞著數係想建設社會」呢個簡直痴撚線
係就唔會比人叫蝗蟲啦 係呀每日150個落黎靠自己黎幫香港建設呀?
唔洗又叫人比證據 數字 而家唔係報新聞 去天水圍上水 新屋村行下就知

支那人男盜女娼呢個係定律黎 最大既貢獻就係大陸妹落黎做雞
就算你交一百憶稅都唔會改變呢個定律

btw希望樓主唔好繼續loop「我有交稅你冇」「連登唔係現實既全部」
就算人生攻擊留言既人都唔會掩蓋到現實
我可以話你知, 只要你殺人放火, 唔上新聞, 基本上可以由得你玩 ...

甚至比人捉左, 每樣野都有個價, 你係可以搵人去頂你 ... 比足安家費就得 ...
所以習總話打貪腐都係得啖笑
一朝天子一朝臣 只係換左班人上去貪腐

上面某程度上比香港更自由
係 ~ 冇錯, 你可以搵人起 ... 而且好多人咁做 ... 唔難搵人, 問下就有 ...

1. 合約你同佢傾, 你可以寫 10 年, 20 年, 5 年都得 ... 人地肯就得 ... 人地計過數, 有數為, 自然同你簽, 冇數為, 甚至蝕錢, 佢都唔肯同你做 ..

2. 起豆腐渣, 出事佢都要負責, 因為係佢起, 仲要唔好唔記得, 你有一半物業係佢手上, 佢都唔想自己手上物業出咩事架 ...

3. 強拆問題, 我可以話你知, 接得你單, 有信心同你做果班, 一定打好曬關係, 有曬門路先做 ... 冇關係, 冇門路, 你覺得佢會大拿拿拎百幾萬出來同你玩 ? 再者, 拆都係佢 D 錢, 你淨係提供塊地比佢, 你冇蝕 ... 你理 9 知佢蝕唔蝕咩 ...
多謝巴打詳盡解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞