我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
你怕唔怕香港玩完變到同支那一樣
落咗黎都前功盡廢
你覺得自己係深圳人定香港人?
點解係話自己係深圳人而唔係係深圳出世既香港人?
人哋有成億。去邊都得啦
好熟 ... 我個親戚係前廣東省副省長 ... 佢係平湖人 ... 我可以話, 而家平湖政府裡面 D 人, 我都認識 ... 華南城直頭禾花社區果個大佬就係我十幾年兄弟 (朋友, 但是好到一條底褲兩份著果種) ...

點賠先合理, 我比個參考價你 ... 華南城行出少少, 山廈路口, 果幾棟 "融湖新城" 面積均價大約做緊 5 萬蚊一平方米 ... 基本上低過呢個價, 你可以唔洗考慮 ...

內地改用地, 係有技巧 .. 一來唔好太張揚, 二來要搵人照 .... 當你咩都冇的時候, 你最好就搵建築商, 叫佢做, 之後比返 D 著數佢 ... (好似我上面講咁)
你幾時死
宜家係大陸買樓仲有無錢賺?
香港冇外匯管制 ... 而且我都準備曬一切 (部份資金已經轉移到外國) ... 所以萬一 50 年後, 基本法玩完, 我都應該唔會留係香港 ...
2047點睇?
香港咁撚落後,中國咁撚先進!
點解爭住起香港呢d落後國家定居?
巴打,鄉下向福田上沙,依家拆遷賠錢$16800/一平方,賠樓住宅只賠150平方,其他只賠公寓算唔算低水。
我小學係深圳, 中學係香港, 大學係澳洲 ... 咩人唔重要, 其實我覺得我係香港人多 D ... 因為我比好多香港人更加痛心香港發展 ... 只有你知道內地班官想做咩, 而香港班官又猜測左 D 咩出來, 你就會知香港人係幾咁悲哀 ... 好似梁天琦咁, 真係好想為香港出一分力, 無奈共產黨太過強大, 而且佢太過天真, 唔識智取, 只識硬碰 ... 最後咪比人收皮 ...
參考我上面回覆
凶多吉少
請參考我上面嚟香港的原因
大陸人係咪好憎香港人
香港大把錢
樓豬,以你依家財富,點解仲要唉,做IT狗受氣喎? 不如搞自己嘢好過啦
你估
低 ! 絕對低 ... 你可以由佢, 等 D 村民同發展商磨下先 ... 之後睇下有冇辦法搵到發展藍圖 ... 如果你間屋係正正發展規劃裡面, 你大可以吊高來賣 ... 你唔理佢, 佢實有人搵你, 你放心 ...

但是, 如果係 D 無關痛癢位置, 你就可以考慮下全部賠樓, 唔要公寓 ...
講多啲好喎
老實講 睇樓主用錢撻人果種語氣
同所謂拆遷搏賠償
同佢口中所講憎果種大陸人有乜分別?
仲好意思話自己土生土長香港人?
屌你去買基金投資就要對社會有貢獻
就係你啲大陸喱落到黎個個淨係識用錢去衡量一個人
吊你老母,叫你班新移民唔好攞綜援呀,你班大陸喱唔好攞單程證落嚟啦,叫你班大陸喱唔好落嚟香港讀書呀之後留喺香港工作
用盡所有方法政策踩撚住香港攞撚盡香港著數
淨係你人民幣陰司紙啊可以高水過港幣就知你支那搵香港幾多著數
冇香港呢個地產做你哋支那貪官會派息升嘅夾萬丶冇港紙幫你地陰司紙由泥碼變做真金白銀
你個大陸喱同埋你啲大陸喱親戚要多謝香港多謝唔切啦仲喺度扮撚晒野
果到有哂規劃喇,叫大金沙舊改,前年地鐵通咗,近福田CBD 車公廟商業中心又近關口。
出手咁低睇嚟可以慢慢等
咁你應該好撚多謝香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞