我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
好簡單,因為我父母果一輩完全唔識英文。去到外國好難適應。飲食,社交,文化,都需要時間去融合。相反香港就冇呢個問題,得閒仲可以返大陸搵下朋友。做生意仲可以食埋大陸呢個 Market。我又唔係果D犯下離天大錯,比中共追殺果類人,所以我都唔洗出走外國。再加上香港冇外匯管制,所以D有少少錢的內地人都鐘意將資金帶來香港,隨時可以著草。
走難,逃避審查,開頭以為香港好好搵(我父母認為),最後點知香港做成世都唔及內地拆一棟樓

最後,無可否認,我接受香港教育,英文係好好多。
即係話大陸人都會有「香港唔同大陸所以好啲」呢個諗法
但點解又咁想同化香港變一國一制?
抑或香港人賣港嚴重過大陸想同化香港?
我老豆76年嚟香港冇得分
我姑姐84年嚟香港就有得分。
佢老母。上年分咗60萬人仔
10年前仲係窮到窿。而家就成日串串貢
都有 ... 香港身分證三粒星 ...

當年, 村委轉股份有限公司果陣, 有買到人頭股, 之後到老都有得分
係 ... 尤其 D 公共事業 ... 銀行 ... 政府部門 .... 你唔排返三五七個鐘, 你唔洗旨意走得 ...
暫時香港未有呢個趨勢 ... 大陸都改緊呢類習慣 ...

以前衝紅燈 / 影快相, 係可以 send 個 wechat 比朋友, 叫佢直接係個 system 度 delete record ... 而家都唔得 ... 其實, 講來講去都係錢 ...

不過, 將來 D 野, 冇人講得埋, 最主要係睇政府班友夠唔夠牙力, 會唔會好似特朗普咁, 有 power 去幫市民 bargain 一 D 野返來 ... so far, 咁多屆特首, 我覺得除左老董之外, 都冇人有呢種魄力
屌那星
我想係銀行辦理d野
櫃檯班人走晒出去
教老人家點用atm
我明係要教既但一個教就得
洗唔洗成村人圍住佢地
有d仲行行企企無野做
叫我我下先
等等下我走撚左了
有時對住佢地太文明無用
反而發下老脾佢地先做野
係咪條條村唔同 我舅父98年黎 聽佢講乜都無 而家大陸條村年年分6 7萬 佢好後悔落左黎 打一年工都係儲得6-7萬
btw分60萬好痴線 咩村黎
而家個政府最垃圾就係咁
完全好多野都唔係針對民心
一味大基建,再比個宏大概念你
完全係離晒地仲比覺得奶共
冇錯 ... 你講到個重點 ... 香港人賣港嚴重過大陸想同化香港

其實, 上面班高官好希望可以留香港作為一個對外窗口, 好多時候都 "顧下" 香港 ....

舉個例子:

假如, 廣州白雲機場 / 深圳寶安機場, 無上限開放國際航班, 你覺得香港國際機場有得做 ? 人地停泊費又平過你, 人工又平過你, 深圳機場同香港機場都係一海之隔, 你香港高消費, 高人工, 你點同人爭 ? 所以上面先限制內地機場國際航班數量, 從而保住香港呢個國際港口地位 ... 你估人地真係有錢唔賺咩 ...

高鐵, 上面原本意思係申延到香港, 方便香港市民 ... 係一班 "有心人" 想擦鞋, 先搞個一地兩檢出來 ... 其實上面根本 WFC 你幾地幾檢 ... (當然, 人地見你割地比我, 唔通我唔要咩 ... 人係貪心, 尤其中國人)
香港冇前景 ... 一係背靠中國, 食中國 Market ... 一係移民 ... 得兩條路選擇 ... 你睇你自己家庭狀況決定去向
如果我冇記錯係 98 年開始股份制, 98 年之後出香港果 D 都有得分
係 ... 或者你存 20 萬入去, 做 VIP, 有 VIP Room, 咁相對好服伺 D ... 不過一樣都要等, 因為內地幾乎人人都係 VIP
唔知。但應該條條村唔同。我隔離村都差2~3年。
而家我老豆老母+早嚟香港D同鄉個個都話後悔落嚟。有早知冇乞衣。
以前我老豆準備升做村書記。但係落咗香港。
而家個村長靜係面睇到嘅身家。都10億8億

廣東人?
我識雁田村(東莞), 村委賣左個溫泉度假村, 每個人頭分 20萬 (前兩年事) ...

分 60 萬果 D, 好多都係賣地收入 ... 例如我有朋友係佛山, 塊地比碧桂園收左, 每個人頭分 80 幾萬 ... 不過係一次性 ...

大部分都係 3 - 6 萬, 主要係村委起果 D 廠房出租果 D 收益 , 之後扣除營運費用之後分比村民 ...
老豆老母係福永沙井松崗呢堆
深圳人 ... 土生土長, 落左香港 ... 等同新界圍村人之類
好似係話乜乜收收入。但係前2年都係分6位數分紅。
3~6萬一年? 有冇咁小呀? 我阿麻早7~8年走咗。嗰時都聽老豆阿伯姑姐講。個個月村府俾嘅加加埋埋都有2皮。
係 ... 因為台底交易好多 ... 例如引入某發展商過來收地起屋, 有誠意金 ... 名正言順收 ... 10 億 8 億已經算係少 ...
好奇一問 係咪真 數據係邊度黎?
你去死啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞