我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
香港人冇錯就係得兩條路選擇。

1. 背靠祖國,返大陸搵食,食大陸市場。(因為就係香港人個朵,你可以係求職市場得到相對好的待遇,而且好似我上面講,內地一線城市人工已經可以同新界睇齊。如果你好彩,擦到個靚鞋,做埋官,你從此就飛黃騰達。)

2. 出國挨幾年。

留係香港?樓價貴,物價貴,入息中位數得萬零蚊,唔好話買樓買車,自己都養唔掂。
正評可以當飯食? WFC ?

我要正評來做咩? 正評多可以擺入 CV 來求職?
一棟半棟就唔係 ...

我手頭上十幾個物業,得兩個係我老豆留比我,其他係靠我一蚊一蚊搵返來買。咁唔叫自己本事,叫咩?
上面亦都有人講,福田口岸其實留左好大位置作為過境空間。我話你知,呢個係真。如果一開始共產黨決絕一定要一地兩檢,佢留個空間來做咩?
全世界都係咁,有錢就唔排,冇錢就排。

不過冇香港咁犀利,睇上面就知,話我過來用佢 D 社會設施,同佢爭資源。所以香港人對內地人好反感,以為個個人過來都係搶公屋,領綜援。

所以你話排外,我覺得香港嚴重 D。反而深圳,你冇做D 咩黑人憎嘢,唔騷擾到人地,基本上都唔會點排外。因為好大部分人都係外省來,本地人越來越少。
我同你講冇利益就真係廢話,你自己睇下高鐵投贊成票果堆人,內地有幾多物業/公司。
樓主知唔知坪山坑梓果頭發展咩環境,黎緊5年有無咩大搞作
屋企兩棟屋同一間祖屋係果邊
「請唔請人」
樓主你點睇深圳龍華上塘個邊嘅發展?
內地親戚話有地分比男丁(個親戚唔會呃人)
上個星期打電話黎叫我地影身份證
乜分地咁兒戲
個人唔洗上去
影張證件都得?
廣東省自本地人黃華華省長被迫提早落台後!

現時廣東省還剩餘多少由本地廣東省人做中高級別官員,大約比例幾多成?
開個post黎哂命,你同個啲暴發戶有咩分別。
邊樹人唔講啦,龍崗,平湖,觀瀾,龍華,寶安,坂田,布吉,都有物業。

我上面講過,平湖政府裡面全部係我 D 人,龍崗政府裡面我都有朋友係裡面做官,你應該估到我大概係邊樹人
坪山果邊發展得唔錯,可以留住,租下先。祖屋可以考慮下拆左佢,改建為三層。或者直接搵 D 外省工頭判比佢地搞。你唔洗出錢,起好之後,比幾層佢收租,收返十年八年,再比返你。期間拆遷,你就分返D比人,你自己袋一大筆,之後你就 fat fat。
請女友,有興趣 PM
好多香港人都咁樣講嘢嫁
拆遷賠得好唔好?
龍華發展得比較成熟,因為地鐵係龍華起先,高速又係通龍華先。如果你已經有樓,你可以照 keep,租出去,等觀瀾個金融中心開業。龍華仲有得升。

如果冇樓,想投資,我就勸你唔好啦,睇下平湖好過,起緊地鐵,而且最近 D 居民回遷,有D人抽到十幾套,唔想要咁多,拎緊 D 出來賣,你可以考慮下買返一兩套。
你親威貪左幾錢。
你屋企從中得到幾多好處?
樓主,心平氣和咁講
我地討論下交稅係貢獻定責任
越有錢既人,交稅越多,係因為喺社會體系入面,佢受既保障,得到既利益,比窮人更多
有錢人交既稅係合理地支付返佢喺社會壓榨窮人所得利益,其實你甚至係俾得太少
又或者,你係咪覺得有錢人享用社會福利少過窮人?
你只要諗下,我好地地一個窮鬼,我有咩財產需要警察保護呀,你下下億億聲,健全司法制度每日保障緊你幾十億身家
但因為你睇少次門診但交左稅就話貢獻社會

不過你話你做善事捐錢,都係好既。。。。

其實我有個問題
好明顯,你有錢,同你一樣咁有錢既人好多
但好肯定只係佔13億既少數
我唔明,大陸大部份人都係幾千蚊月薪,點解佢地肯用多過一個月份糧買部電話
好似唔駛儲錢咁
其實大陸退休保障係咪好好?
咩嘢head set?唔明?
千年奴才思想根深蒂固
加上上面天朝文化使然
唔係冇可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞