我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
個個月比果 D 唔叫分紅 ... 我地叫老人金, 類似香港生果金, 但是數目比香港大好多 ... 另外仲有社保退休基金 等等, 一個月 2 皮, 差唔多 ...
呢3~4年收屋地。
仆佢個街。0.9平方屋地賠1 平方單位。貪撚到仆街。隔離村1:1.3已經俾人屌到仆街。
村委班人真係呢2年。半年換一次車。
講錢冇錢, 講面冇面, 你憑咩係度叫人死 ? 何來自信 ? 我淨係拆遷都賠成億, 你拎一億出來比我睇下 ?
你up乜撚野
Lm
係 .. 知唔知點解?因為發展商同村委夾埋。

以下係平湖另外一條村收地賠償,村委比人屌到上天花板。

深圳D屋地點先可以起?
仆街。起又唔俾起。收又唔撚收。
而家老母攞嚟種士多啤梨蘋果橙
偷偷起 .... 首先, 搭個棚 ... 之後再搭多層 ... 之後申報危房, 要求拆卸重建 ...

二線可以咁玩, 一線就算啦 ...
祖屋 1:1.8.
哇。。。屌佢老母臭西呀
我條村夠膽死0.9 : 1 。但冇人屌柒班仆街
可唔可以講多D個流程?
其實有個簡單方法 ... 我親戚都係咁做 ...

你要搵一個 "工頭", 帶一班建築工人 ... 你同佢講, 我比幅地你起樓 ... 起好之後, 大約 10 層, 你要 5 層, 我要 5 層, 之後 "工頭" 5 層收租, 收大約 10 年, 之後比返你 ...

如果 10 年期間拆遷, 你就計返建築費 (或者再加 D) 賠返比佢 ....

成個 project 你唔需要出錢, 佢全部負責, 有咩事, 佢搞掂 ... 例如比人發現左, 強拆, 強拆完之後佢會幫你再起返 ... (其實近呢幾年都好少強拆, 基本上你封曬頂, 封曬窗, 佢都唔會強拆, 只係冇房產證姐) ... 而冇房產證, 將來拆遷賠償, 會賠少一 D D, 具體差幾多, 自己睇上面幅圖, 有寫 "有房產證賠幾多", "冇房產證賠幾多"
點睇地方政府啲債務問題? 點睇大陸整體樓市(可分一線、二三線、四五線咁講)?
唔好拎錢撻人啦
事實係連登仔人又柒錢又無
上網串柒柒扮大袋
出都到變金鐘M記
地方政府債務, 我可以話深圳冇呢個問題, 一般係內陸少少地區不自量力, 充大頭鬼, 先會出呢個問題 ... 深圳政府好聰明, 將城市發展交比地產商做, 變相將責任推左出去, 債務風險自然減少 ...

整體樓市, 講真, 一線升值空間唔大, 可以考慮下二三線, 搏佢拆遷 ... 一拆你就 fat fat ... 另外就係睇將來地鐵發展, 係一 D 將會通地鐵的地方買樓, 通車後估計最少升值 30% 以上... 呢 D 都係一線城市無法做到 ...
都知道內鬼好多時仆街過外敵
但點解釋啲京官又成日幫口恐嚇 / 屌鳩香港人?
咁真係好醒,賺少啲risk premium,但風險大減,穩賺不賠,但城市規劃就比咗發展商做主動。不過都好,咁樣做啲官就可以長搵長有

搏遷拆就。。。唔係我地呢啲一般局外人有份玩咖啦。。。
講得好 totally agree with you
唔知。但應該條條村唔同。我隔離村都差2~3年。
而家我老豆老母+早嚟香港D同鄉個個都話後悔落嚟。有早知冇乞衣。
以前我老豆準備升做村書記。但係落咗香港。
而家個村長靜係面睇到嘅身家。都10億8億
係 ... 因為台底交易好多 ... 例如引入某發展商過來收地起屋, 有誠意金 ... 名正言順收 ... 10 億 8 億已經算係少 ...
呢3~4年收屋地。
仆佢個街。0.9平方屋地賠1 平方單位。貪撚到仆街。隔離村1:1.3已經俾人屌到仆街。
村委班人真係呢2年。半年換一次車。
係 .. 知唔知點解?因為發展商同村委夾埋。

以下係平湖另外一條村收地賠償,村委比人屌到上天花板。

樓主好熟平湖即既發展?我爸有廠近華南城個邊 附近發展得好快又起緊醫院 聽講佢個度未來會變住宅用地 等人收購 請間點賠先合理?係咪要識人有窿路先可以自己改用地賺到盡?thanks
根本香港班狗官就擦鞋仲勁過大陸。
香港班仆街擦鞋擦到過晒火。
好似國教,普教中。母語咁。。。
根本大陸自己都唔認同漢語=中文=母語
係 ...

雖然我都好唔鐘意大陸人, 大陸人真係需要教, 文化教養方面真係有排追 ...

但是我更加不屑而家後生果班連登仔, 日鳩日上來叫春, 做鍵盤戰士, 屌人, 以為自己好威 ... 現實世界就係搵萬零兩萬蚊, 月月清, 又唔投資增值, 連基金都唔買返隻, 淨係識得買 figure / 買 Game, 去玩去食, 對社會毫無貢獻, 更加唔好話叫佢地供養父母 ...

我唔係拎錢撻人, 而係想話比佢地知, 講有錢, 大陸人一早已經過曬你地 ... 再唔努力, 香港人最後都只能係幫大陸人打工 ...
雖然我唔支持香港有民主,因為比民主比香港人一定死尻緊
但都想問下點解中共唔想香港有民主
點解中共又會想香港有民主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞