我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
公安,海關高層職位通常都係買返離既?
係唔係軍火同毒品之外咩都搞得惦?
最大分別就係教育, 老實講, 香港人具有國際視野, 好多政策等等都係跟足指引, 跟足規矩做 .. 相反深圳人, 或者所有內地人都係, 比錢就咩都有得做 ...

最近一個例子, 我係深圳炒車, 個保險竟然叫我私了, 主要原因係佢唔想過來我度, 以為佢食緊飯 ...

再加上深圳人慢慢開始有錢, 果種爆發戶, 不可一世, 呢 D 氣質, 完全係香港人無法比擬 ...
有錢, 咩女都容易溝, 冇錢, 咩女都難溝 ...

加上互聯網資訊發達, 大陸妹都開始醒目, 你同佢出去唔請下食飯, 冇 D 派頭, 人地都唔屌你 ...
賊, 到處都有, 小心銀包, 財不可以露眼, 翻大陸記得帶 head set, 咁可以儘量減低損失.
市容近呢幾年算唔錯, 一線地區, 羅湖 / 福田, 等地都係全新發展, 好多商場都係新起, 所以都好乾淨企理 ... 二線地區, 龍崗 / 橫崗 等地, 最近呢幾年不停拆遷, 所以你會見到好多地盤, 環境相對差D ...
本地, 深圳有地, 有分紅
而家係香港銀行做IT狗
如果小鎮都可以乾淨少少,生活應該會舒服好多
咩村,近排開始拆遷?
殺人都有個價 ... 軍火 / 毒品, 呢 D 小事 ...

基本上, 唔好話咩公安 / 海關 ... 任何政府部門, 主任級以上, 你一係有錢, 一係有人事 ...

公開招聘果 D 都係 small potato, 坐前台, 擔擔抬抬呢 D 位 ... $3K 人工
係 ... 但係冇可能, 畢竟小鎮消費低, 好多外省人, 自然就比較無煙瘴氣少少 ...
咩村唔講啦 ... 費事自爆, 只可以話二線 (其實我內地都唔少物業係唔同鎮都有 ...) 知果 D 人會知, 因為上個禮拜先抽完樓 ...
即係關外啦,限購底下有冇窿路可以買多幾間?
點解仲會有分紅 有親戚黎左香港後乜都無得分
http://dc.sznews.com/content/2018-05/06/content_19044479.htm

我只可以話, 呢度幾幅圖裡面 D 人我都識 (佢地識得我 ... ) 我唔係平湖人, 只係有物業 ... 你係咪要 ? 我識人抽到 6 套, 想放緊一兩套.
高鐵果 D 係一次性 ... 你軍費係年年比 ...
當年入左電腦, 有股份就有
你本地人識原村民好正常姐,定圖入面果D係官,還是係佳兆業高層?唔洗喇,限購只可以買一間唔會買關外,就算買都會向香港買多間。
巴打誤會咗
我意思就係問,既然咁有錢,點解唔直接攞綠卡去美帝,反而選擇留喺香港
學你話齋,都變一國一制架啦
黎香港做乜尻
深圳人
有屋有地係高爾夫球果邊
深圳好多野你日常生活係ok
一做野就知班人
咁你係咪無回鄉證同香港passport
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞