我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
笑能死、狗官同支共係政府蛇鼠一鍋
好撚心理班大陸喱呀學下咩叫邏輯啦
仲喺度夾硬吹捧on9樓主有見地
你條契弟食開屎大㗎
邊隻眼望到我有回避你問題?你上面都講左利申自己家產過億 我一定信你嫁,你一定係連登入面少數既成功者
點睇國務院話2020-22年人仔取代港幣?時間上可唔可信?
雖然我覺得遲早既事,但係兩三年後好似真係好快
無話佢地唔係蛇鼠一窩
只不過在下無知 確實一直以為狗官係被動賣港
無吹捧樓主 有無見地都係一句姐
鬧人食屎契弟呢啲 請你自重
冇可能, 人仔根本唔成熟做唔到國際化...
你擋人白痴呀
8K RMB 對返港幣差唔多$10000 仲要係深圳好用過香港用港幣 認真唔錯
深圳啲人 淨係識話自己俾政府收地變到幾有錢
個個鄉下仔冇任何付出就變有錢 所以喺大陸就算幾有錢都係冇文化冇學識 一味用身家嚟打飛機
樓主你覺唔覺自己好柒
有文化有學識。咪又係想用嚟搵錢。令生活好過D。
不過冇文化冇學識。生活又真係小咗好多趣味。
老一輩係咁。但後生嗰班有父蔭就唔同。次次暑假寒假就去歐美澳紐交流團。讀U就直接去外國浸鹹水。
不過大陸仲有好多窮L。只係珠三角D地值錢。離開咗珠三角一樣係窮。
其實珠三角仲有好多本地人係耕咁田
有個frd係平湖火車個頭有地,發展商同佢收4000一平方
不過佢自己話係爛地一塊 值呢個價 比我屌撚柒佢
大紀元
成報
毒果LOGIC
你賺咁多錢有咩貢獻先
叫人努力你都係中共政府D制度先得益
唔講以後你白手興家 修橋補路
你同你D有錢扮大袋既親戚有咩分別
你D教養都有排追
同老母出街食完餐飯,咁多人上來,好,繼續 ...
你自己睇清楚發生咩事先。

而家係一個完全交過稅嘅柒頭屌個納稅人用佢D社會設施 你覺得我有問題,咪我有問題囉 ... 反正成班人蛇鼠一窩,黑白不分,我真係懶得解釋。自己睇返個傻仔回覆。
普通香港人考慮下投資內地,或者直接出國挨幾年。留係香港冇前途。搵埋萬零蚊。
因為大陸有外匯管制,每人每次唔可以帶超過 2萬蚊人民幣出境。我搬緊 D 錢落來,萬一比人抄家,我都可以即時拎筆錢去外國。(當然比得人抄家果 D,唔係講緊幾萬蚊身家咁少啦)

再加上好老實講,知內情人士就會明內地現今經濟係靠共產黨砌出來,如果一爆好大鍋,所以搬錢出來,都叫做分散投資風險的策略之一。
我上面已經講左,睇返回覆
國民黨都仲有少少個性,你去一次台灣你就明白。大陸都冇佢辦法,慢慢由得佢軟化。就好似佔中咁,過一排,冇咁強硬之後,一嘢收佢皮。
點樣砌出黎?中國經濟真係好似旺咗幾十年未衰過咁,究竟係點樣做假,又點先知道邊啲真邊啲假?多謝解答
珠海唔錯,我冇投資開珠海,珠海主要睇澳門經濟,因為好多澳門人返珠海住。所以好睇地段。如果近拱北關口果 D,你可以渣耐 D,因為一定會升。有澳門人,有高鐵。即使唔升,都唔驚租唔出去。不過如果內陸少少果D就要考慮一下投唔投資。如果你未投資,而有筆錢,我可以建議你睇下佛山,最近發展得幾快,而且好多地方都未發展到,非常有潛力。
台灣係一個中共無法控制,但又死口咬定係中國領土,不斷打口水戰的地方。
國民黨可以點樣有個性?親共就繼續做在野黨,但反共個市場已比民進黨食咗,似乎唔會再有出路?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞