我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
你呢下大陸佬暴發戶味道出曬嚟,我信你係100% 大陸人
感謝
終於有同路人
其實你有無感覺 見到大陸收返香港而有嘅變化
我係土生土長 我就感到好唔開心同擔心喇
最怕係香港最寶貴溉法治同制度會俾大陸人嗰種有錢就乜都得嘅文化代替咗
唔係撐大陸人 但宜家係個傻仔無交稅屌鳩納稅人呃飲呃食喎 係我都火滾 俾咁多錢稅養啲垃圾

利伸 有交稅
on9
老實講, 如果係北上廣深 (北京, 上海, 廣州, 深圳) D 人, 已經慢慢開始睇唔上香港 ...

你話人落來咬老綜, 老綜幾錢姐 ? 2000 零蚊一個人 ... 內地村委分紅都唔止呢個價啦 ... (已經唔講拆遷, 有兩棟樓收租 ... )

你再睇, 除左綜援, 香港仲有 D 咩 ? 你話公立醫療 ? 大陸早就有全民醫療保險, 而家去到邊睇醫生都唔洗錢架啦 ~ 香港班官, 到今時今日都仲要傾, 都唔知傾 D 咩 ...

都係果句啦, 香港有今日, 唔關每日 150 事, 六國破滅, 弊在賂秦 ... 車公都講, 何為邪鬼何為神,神鬼如何兩不分 .... 自己睇返新聞, 邊個先係罪魁禍首 ...
講經咩 而家香港垃圾就梗架啦
慘在咁垃圾仲有咁多人想落黎
老綜既野 班蝗理撚得有一個二毫半都照殺
係香港「賺錢」再番上去 話香港點差 中國點好 冇得輸

中國咁好 留番係上面咪大家都好囉
雖然你講得有啲偏激
我諗我明明地你意思

有時我都有消極咁諗過
其實我地香港都唔係咁巴閉姐

樓又貴 睇醫生又多人 物價又高 返工前景又無乜
不如中共放我地一馬唔好理我地啦
真係完完全全漠視啦

你地大陸人咪喺上面慢慢風生水起囉
我地香港人咪自己喺度兜踎啦
唔洗你幫忙 都唔洗你同情嫁
你地勁 我地唔會痴你
我地廢 我地都唔會拖累你
其實中共要香港死好簡單 ... 香港係中國領土,天空唔比你飛,海路唔比你入,淨係斷你交通,你都冇得 say。你以為係連登屌幾句,上面就收到?我可以話,如果大陸真係絕情起身,香港人根本冇任何發言權。例子就好似,慈母封鎖左一條公路,你覺得你有得 say?你上網屌兩句,慈母會比你過?

好多人仲未認清一個事實,香港已經回歸中國,現今香港,係直接 under 中國,under 共產黨,你百般不願,都冇辦法。除非你移民。

非常同意依一句
我從來都唔反對人去抗爭

香港人,口講獨立,但事實做左d咩?
鍵國就叻
梅州太遠啦,係汕頭果邊。其實我比較睇好深圳,最主要係因為近香港。樓宇買左落來,即使唔賣出去,都好容易租出,賺取租金收入。而梅州就冇呢支歌仔唱。我前女友家鄉係海豐,我跟佢去過幾次。我覺得果邊真係需要時間發展。果邊主要做低下階層,外省人,低消費市場。再加上潮州人好撚蠱惑,所以我都唔敢投資係果邊。真係分分鍾夜晚出街比人斬死都唔知咩事。

如果你有錢,就睇下深圳二線,東莞,佛山,呢 D 好過。梅州,始終唔太熟,個人建議唔太適合投資。如果要投資,最快都要 10年後先有個投資價值。畢竟果邊地大,地方多,樓市相對冇咁渴市。
唔通真係靠啲議員掉下蕉就有用咩
一係就移民, 無錢就黎係香港食蕉啦, 改變唔到啲咩的
吊你全部都係支那開放自由行後所出現嘅後果
仲要全香港人受哂 著數就支共同港共既得利益集團攞到盡
樓主我係你隔離,老豆以前起落有二棟三層既自建房同150坪方既地同果園,請問你條村拆遷是咪多數被返你附近發展商樓,同埋聽人講戶口去左香港,分紅有地村會被去左香港既原居民但會被少20%,有地會冇,但會一次過回扣返你所屬地權⋯⋯
班垃圾議員選埋入去都可以連議席保唔住
我想問,你憑乜撚野反抗,點同中央鬥?
睇左第一版 覺得樓主呢d 你問我答都係唔好加咁多自己既諗法落去
講果d 咩中共理得你一地兩檢定兩地 老實講句 你係深圳人姐 你知西中共d 人點諗咩 落左咩指令你知q 咩 講到似層層咁 唔知以為你係中共總書記 你問我答
你係答就答d 真真實實既野 深圳有咩玩呀果d 咪鳩吹
你老母偷換概念,你係食香港納稅人錢搶奪香港人生活空間,我阿最果代已經交大把稅,到我個代交稅交到揾會計師,我而家吊你全家呀
但係深圳二線,東芫佛山房價一般幾多錢?太貴驚負擔唔起
學你話可能梅州樓價平d?
我果邊都識d人,你話幾倍咁升的確可能真係要起碼十年後既。。。。
你支那就唔好發夢收服台灣喇
我地香港收受已經反映支那幾無恥
點解你用繁體?唔驚比親戚鬧?
我嚟左香港二十年, 一直接受香港教育, 一直用繁體

再者, 親戚唔會理你用乜春 ... 正確來講, 大陸 D 官唔會 care 你用乜春, 今時今日香港呢個現象, 我只可以講, 係香港政府 D 高官搞出來, 唔關大陸事 ... 佢地不斷想擦鞋, 不斷臆測上面啊爺點諗 ... 所以先有今日呢個香港 ...

我舉個例子, 一地兩檢, 根本內地 WFC 你一地兩檢定兩地兩檢, 只不過 "有 D 人" 以為將香港賣出去比啊爺, 啊爺就開心 ... 所以先出現一地兩檢, 先實行, 後諮詢, 霸王硬上弓, 呢個結果 ...

Exact7ly ,成班垃圾係度煽動香港人情緒
成日都奶中共鞋底,做作到令人反感
我明你點解咁諗
當睇社評咁睇
知咗唔洗信嘅
落咩指令,咁詳細就真係唔知。但是你話內地班官咩諗法,咩做事方法,點處理事情,對待事情的態度。我想信我比任何人都清楚。我都講左,我屋企人雖然唔係中央總書記,但是假假地算係省級幹部,我係深圳都叫有D人俾下面,暫時都叫可以打橫行一陣。所以你話中國官員對香港睇法,上面好多人,有同內地官員打過交道,都知我講冇錯。唔係我 9up。
香港人都無想像中咁憎大陸
好多人都暗暗地望北
樓主,我成日聽人講大陸唔同曬
想問下你有咩睇法?
因為我個人幾鍾意上內地消費
但喺成日有種好唔安全嘅感覺
我留意咗你幾個留言
發現你來來去去都屌嚟屌去
無咩例子數字講過出嚟
沙井行情如何?而家有一層樓收緊租每月兩皮左右,仲有個apartment丟空緊
你要數字你自己google再加上如果生活香港超過廿年呢廿年香港人所受嘅壓迫點只數字可以形容出黎呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞