我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
傻啦,我外國生活緊班中國人一樣係好有錢著名牌,玩跑車,食好野。係會被班外國人排,錢係外國人有陣時唔係太重要既係個價值觀。外國人一樣唔鐘意中國人拎外國資源,唔好以為全世界好似大陸人咁既諗法
點解你會覺得冇強拆,因為你地支那人用內聯網,微博微信,有事都冇人知啦,上年上海都仲有一單爆左岀黎,幾萬人上街墟冚過佔中,咪wfc
你都唔係內地住,你內地層樓都係租比人架啦,搞唔到你 ... 而且,如果你係本村人,唔係外省,佢地都唔會點搞你。
外國就係 ... 中國,你有錢,你就係皇帝。你睇下蛇齋餅粽,點解每年佢地有咁高得票率?香港人根本就係著住西裝嘅支那人,性格冇分別。
強拆,間唔中一單半單實有。但是你話單單收唔掂就強拆,呢個不太可能。你都識話,而家科技先進,消息發佈得快,好多地產商都唔敢亂來。(當然,如果你係相當黑人憎,而你間屋又係遷建,冇房產證,唔拆你拆邊個啊?)

所以話,你係內地,你要知道遊戲規矩。你要識玩,你先可以生存。就係咁簡單。
巴打,關外要發展幾耐先會好似關內咁?例如產業教育醫療交通城化率。
你自己睇下香港班官先啦 ... 班狗連貪都冇得貪,見人講一帶一路,佢又跟尾講一帶一路。真係狗都不如。你笑人之前,睇清楚香港現狀,有得走好走啦。
問多次先
屌你老母
而家關外都發展得唔錯啦。過兩年通埋地鐵,再駁落東莞,一小時性生活圈。住係幾好住,勝在消費低。不過你話教育/醫療,呢 D 係內地死症來,即使一線都未解決到。好 D 果 D 醫院,排到你死都排唔到(例如港大深圳醫院)。所以我一般都係返香港睇私家就算。不過我睇好平湖地鐵通車,因為佢隔離就係東莞,作為一個交通樞紐站,係值得投資。

內地所以我來講係一個搵錢投資的地方,而唔係生活/生存的地方。當然,你有錢,買架車,遊走珠三角,溝下女,遊山玩水,係幾舍意。但是,趁後生,搵返 D,將來先慢慢玩啦。
樓豬d大陸狗思維就算吧啦
除左可能真係有d錢之外 真係唔覺佢有咩見地
講黎講去都係話自己賣地有好多錢

成個po都好垃圾下
識,近輔城拗。好多都拆左,搞金融基地。應該你地都就拆。建築商好似係遠洋集團做。
我十年都冇返過鄉下
但我老豆同我講鄉下棟村屋有人收地發展話可以簡賠樓或賠錢
普通一棟三層村屋
鄉下係深圳寶安近黃田機場 鍾村

想問下會賠到幾多錢?
聽人講一樓宅買個商業牌
福田區呢十五條村有冇可能會全拆發展,暫時福田村,上下沙,沙咀沙尾,新洲已經續步拆緊。
皇崗上步呢D富貴村有冇可能拆得到?
錢就咁賠唔到幾多。你預 $16000 - $20000/ 平方左右。

真係識玩,就全部要曬樓。之後起好曬,再賣返出去。因為起好曬之後,全部係新樓,幾年後,新樓樓價亦都有上升。再加上發展商會做埋附近配套(例如公園,馬路,等等)。到時,你 D 樓就唔止 $16000 / 平方。寶安的話,現在均價(新樓)講緊大約 $38000-$50000 之間,視乎地段。
我屋企係深圳布吉村仔有幾套房
唔會架,鄧小平咪一9樣64look豬
嘩 咁誇張 老虎蟹都簡樓啦

唔該哂
BTW,你地 ‘一哥’ (治安隊隊長)係我老死。我差 D 娶左歧嶺妹做老婆。
樓主有無聽過草埔
thanks巴打

因為我果邊都算係劃左做城市更新之類,宜家好似主要係同保利傾緊,都算跟得好密所以又唔怕話比人揾笨揾得好犀利,不過係想知道有冇d行情可以透露下!Anyway, thanks a lot!
點睇漢京呢個hihi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞