我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
你可以話我知邊條村,我幫你問下。

首先,身分證明文件唔好亂比人。有咩,都係自己親自返去搞好D。(呢個就係我最近成日返去個原因)。

第二,有 D 村係會分地。不過係 20年前的事。而家做法係,村委搵塊地起樓(30-40層果D高樓)。起完之後,村民,或者男丁,就可以用‘成本’價購買。當然成本價有個限額,例如每個男丁最多可以買 100平方米。呢 D 我地叫 ‘指標’。有D 人唔要,會拎出來賣幾十萬。咁賣曬比村民,有淨果 D 樓就公開賣比街外人(用正價)。

所以有地分,估計唔係深圳。因為十年前,中央已經收回大部分土地作為國有庫存,村委應該冇咩地係手分比你。你最好返去睇下好 D ... 始終唔係幾千蚊街市買野。

最後,我曾經聽過一個講法,話去左香港 D 深圳人,帶身分證影印本可以得到 30萬現金支助。呢 30 萬係之前中央發落來,但是比人貪左,而家嘔返出來。我搵下睇搵唔搵到份文件,一陣 upload 你睇。

所以,除非好信得過的人,唔係的話,唔好亂比身分證明文件人地。
老實講,我好多親戚都落左台。正確來講,果班梅州綁已經收曬皮。本地人係省級官員,大約得返唔夠 10%。而家係山東佬做省長。
我係你問我答。你有興趣了解深圳/官場,我可以答你。
你識玩,拆一棟可以賠過千萬。

你唔識玩,拆一棟最多賠百零二百萬。

所以冇話好唔好,主要睇你識唔識同發展商鬥。
大陸淨係識用香港做白手套
港府又獻媚
有權有勢嘅冇個眞心爲呢個地方著想
中文叫免提,例如:你傾電話果陣,有 head set,部電話擺係袋裡面,比起你就咁拎住部電話係街度講,會安全好多。(因為就咁拎住講,好容易比人搶)
貪幾多真係好難計,你話送 D 魚翅/鮑魚/冬蟲草,你覺得我真係逐兩稱?之後睇返咩 grade,計返幾錢?我真係唔會囉。

得到咩好處?好處就係,我家族係深圳幾乎可以打橫行,呢 D 算唔算好處?
開個post黎哂命,你同個啲暴發戶有咩分別。
我係你問我答。你有興趣了解深圳/官場,我可以答你。

樓主有無tg? 請問介唔介意問下你關於未來深圳房地產投資既問題?
咁樣講,我好認同你講法。不過睇返上面回覆,你就知道我唔係呢個意思。

我只不過想表達,內地人過到來,唔一定係同你地去爭資源。我地好大部分,都同你地一樣為香港建設緊。

而上面條友,自己連稅都冇交過,就係度屌 9 人食佢嘅,用佢嘅,使用佢 D 社會設施。我就覺得不憤姐。

我有交稅,稅務提供基本社會福利比佢,佢仲好意思話我用佢 D 設施,用佢 D 福利。呢 D 人個腦係咪生係屎忽度?重點係,佢完全冇交過稅,佢係白攞,白食。

所以我話,邊個食邊個都未知。
巴打 我老豆光明新區有2棟 知唔知未來發展如何 依加啲租一個月收埋都係得4皮野左右
哦🤡以為你講咩
我屋企平湖地鐵站隔離有一棟,連地下六層,但暫時未有消息會拆
東海對面?我估我應該識你。你果排好新淨下,估計有排都唔會拆。但是你果邊好旺喔,淨係地下舖租都唔少啦。慢慢收下租先啦,唔洗咁急等佢拆。你果度好值錢,一個月租都應該幾皮嘢,夠洗啦。如果拆,六層,估計都賠得四五千萬。
返緊工,回覆會慢少少,唔好意思,請見諒。
條村就黎比人收地發展,
村民唔肯簽名既話, 會唔會照收,
定要等全部人同意先收?
一個月收四皮嘢租,夠啦 ... 香港幾多人一個月搵唔到四皮

唔等錢洗,就收下租先。房產呢 D 野,慢慢來,急唔來 ... 等村委搵到發展商,之後要等發展商同其他村民磨下,你慢慢來,唔洗急。有四皮嘢收租,慢慢嘆下世界先啦。
巴打,請教一下

同發展商傾賠償有冇d咩心得?有冇咩細節要注意?

換樓既話d房產證通常點批?物業落個人個名,同落公司個名,交稅有冇唔同?

btw,樓主上面講d野都幾有道理,其實係香港咁獨特既歷史背景之下,已經好難define咩係香港
人,民族認同係香港係一樣好複雜既野、概念。

但係我相信真正既香港人從來唔係講d咩血緣咩出身,只要你係真心為香港好、付出,為其他香
港人著想,就可以係香港人。
而家已經冇強拆呢支歌仔唱。一定係等全部人同意先可以收。

一係如果你獅子開大口,但是你果個位又唔係重點發展位置(例如你個位係plan做公園,入口,馬路等無關痛養設施)。咁人地可能改改圖則,繞過你個位發展。

如果大家都唔簽,咁佢自然就唔會發展,或者淨係發展簽左果一部分。
係丫,然後中共點貪都係地方官貪
習總係好人不過下面d人以為佢貪錢,先送錢俾佢,山高皇帝遠,習仔都管唔到
社會主義好,人民地位高

幾時都話支那人on99
我想講,發展商專蝦香港人,因為睇死你唔會成日返去睇行情。所以多 D 留意下身邊親戚朋友的動態,可能發展商提高價,達到你個價,就可以考慮簽。

另外就係睇發展藍圖,你間屋個位置係咪發展藍圖正中間,或者 D 重要建築物之上,如果係,恭喜你,你可以吊高來賣,咬到盡,甚至高於市價賣。

至於買賣樓宇,個人同公司名分別唔大,係一開波公司稅較高少少,之後就冇分別。批唔批房產證同你係咪換樓冇關係。房產證主要睇你棟樓係咪合法建築,做曬消防,做曬申報,交曬稅。佢就會批。你換唔換樓,只不過係個稅額度差 10幾% 姐。都係果句啦,內地冇嘢係錢搞唔掂。
搵黑社會搞下你,自己搬都搬唔切,點獅子開大口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞