我係深圳人, 嚟左香港二十年, 你問我答

536 回覆
73 Like 1126 Dislike
基本上我答到儘量答 ... 基本上可以話半個大陸通, 廣東省某位省級高官親戚 ...

不果你可以唔洗問我邊度有雞叫, 有女食, 我唔好呢家野 ...
點解你用繁體?唔驚比親戚鬧?
講吓有咩官場黑幕
聽講一個村支書都貪到一億真唔真
點解咁有錢都唔攞綠卡留喺香港
唔好問叫雞?

90年代起 叫雞事業喺廣東深圳 佔咗80% GDP
我嚟左香港二十年, 一直接受香港教育, 一直用繁體

再者, 親戚唔會理你用乜春 ... 正確來講, 大陸 D 官唔會 care 你用乜春, 今時今日香港呢個現象, 我只可以講, 係香港政府 D 高官搞出來, 唔關大陸事 ... 佢地不斷想擦鞋, 不斷臆測上面啊爺點諗 ... 所以先有今日呢個香港 ...

我舉個例子, 一地兩檢, 根本內地 WFC 你一地兩檢定兩地兩檢, 只不過 "有 D 人" 以為將香港賣出去比啊爺, 啊爺就開心 ... 所以先出現一地兩檢, 先實行, 後諮詢, 霸王硬上弓, 呢個結果 ...
不果?
想射個波俾香港政府?
冇上面啲人指示
班狗官會咁賣力?
有冇深圳friend仲有聯絡?
一億, 我可以話你知, 已經係報細左 ...

至於黑幕, 好簡單, 任何事, 都有個 "價錢", 包括殺人 ...

最後, 香港冇綠卡, 不過好多人貪完, 直接去外國, 我見唔少 .... 好少會來香港, 因為佢地知道, 香港遲早比大陸徹底管治 ...
先唔講支唔支持, 香港根本冇可能獨立 ...

唔講咩, 就軍費開支, 冇左老解, 你覺得需唔需要買戰機, 大砲 ? 每年開支幾多 ? 香港人是否願意將日常福利開支切一大半用於軍費 ? 你自己問下自己
東莞佔多 D ... 深圳都係鬼鬼鼠鼠多 ... 而且, 東莞執左之後, 深圳都唔敢太揚, 從而導致收費直線上升...
有, 我深圳有車有樓, 經常會翻去, 最近仲拆遷, 所以翻去得比較密
你真睇少擦鞋仔功力 ...
同廣州生活有咩大分別
覺得深圳人同香港人有咩分別?
大陸妹係咪好易溝

佢哋同香港女仔有乜嘢分別?
唔大, 而最大分別就係, 深圳消費比廣州再高 20% 左右 ... 另外就係近香港, 所以好多野都幾乎同香港同價, 甚至計翻匯率仲比香港貴 ...
市容?

廣州黃埔超髒, 天河 ok

深圳如何
外省為主掛
本地定深二代?
做邊行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞