北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
請問各位, 如果11月中去芬蘭睇Aurora, 係咪只要入咗北極圈, 每個地方見到嘅機會都係均等呢? 因為只係安排到2-3日係芬蘭, 已經希望可以係極光下propose, 所以想maximize 見到嘅機會 唔該大家
歷史文物我覺得helsinki多啲咁,因為我stockholm住嗰度好近商店街,所以又唔算悶
野食啲西餐還好啦,不過日日食好辛苦,冇乜屎屙

係呀個城市係好靚好舒服,其實想留多幾日

係呀,應該好多屋企冇冷氣
冰島都好似好熱,暖化犀利到
Stockholm啦,因為住嗰個位太正
Helsinki都舒服,天氣好,人又幾好
都係睇你鍾唔鍾意個生活環境啫,咁香港一定係多啲娛樂嗰啲嘅,但個壓力真係冇得比
Oslo都正但冇其他咁舒服
Wow咁有冇睇極光,騎馴鹿呀電單車嗰啲
可以留多陣都想玩多啲
唔係嫁,例如聖誕老人村喺北極圈,但你要上到再北啲先可以睇到
想睇嘅話要睇下去lapland邊個城市,我就去左levi,同聖誕老人村距離兩個鐘到
咁平嘅,呢個俄航都冇見過咁平
Finnair黎講其實我應該算係平嗰堆?見其他人都好貴
但其實航空公司要轉好多機,有啲攰
留名
lm
Day 10

走先黎落雪,搞到好難拖喼

搭Norwegian 去到norway嘅bergen
喺機場搵唔到倡錢counter,焗住碌幾日卡
落機之後去左搭巴士,喺呢度落車去我地嘅酒店marken guesthouse
間酒店有啲難搵,仲要全部𨋢壞晒冇人整,要抬個廿幾k行李得4層cls

終於到

喺酒店擺底左啲野就去左附近周圍行下,有好多文物但睇唔明佢啲介紹

仲有個博物館,不過冇開

放圖
天氣好到
四圍啲景都好撚靚,雖然冇乜介紹,但大家可以去影下相,真係好舒服同好靚。啲建築呀嗰啲都好好睇

我地去左呢度食當地出名嘅鯨魚漢堡,個味一啲都唔似魚,似腥啲嘅紅肉咁。三文魚包好食啲

之後我地搭呢個山頂纜車上左去睇bergen個景,50蚊港紙就有

超級推薦大家去睇,特別係日落嘅時候,個日落同夜景係超正,個大陽照上啲雲度好似火雲咁
睇到呢個景真係唔知點解有啲感動

落番去嗰陣好q凍
夜晚番酒店前喺度食左個飯,都幾好食係有少少貴
lm慢慢睇
上年我都去過Norway hiking camp
但呢段記憶都唔知叫好定叫壞
Bergen 真係好撚正,好想去多次
Bergen 之後會唔會坐船去其他地方
點解呀?好辛苦?
Bergen真係好靚
會跟nutshell去其他地方呀
Day 11
喺bergen留一晚就要走喇
跟住報左nutshell 由bergen去oslo

去呢個車站度開始

火車隔離就係攞飛嘅位,本身諗住前一日到埗嗰陣攞埋,但佢4點就閂左門

取自norway in nutshell
呢個係我地路線圖,有好多唔同路線揀,可以揀flam做終點站,或者來回oslo同bergen

我地嘅第一程就喺bergen搭火車去voss

沿途嘅風景

去到voss就要去搭巴士去Gudvangen,因為太攰所以兩程都冇乜點影到相

喺gudvangen留一陣先去下一個地點,上船之前去左食個lunch,fish and chips都算ok嘅
-
晏啲補埋個nutshell
Oslo 留一日都多
樓主可以加我tg?
Supersaiyan5
有好多北歐旅行嘅嘢想問你
荷蘭叻嗰度笑左 咁都撞到
btw 好多張個天空隻色都好靚
繼續支持
同女朋友嘈交,之後就引發分手....
呢次嘈得好勁,但成個行山過程都好深刻,可能多得嘈交+靚景+辛苦
郵輪我book左姆明房
係船度好多人飲醉,因為芬蘭9點後(好似係)就無酒賣,啲人上郵輪當去Club咁飲,Lift大堂又有,周地啤酒罐。我間房仲要係lift口位,比班鬼仔嘈足成晚
同埋落船好多人一箱箱酒咁買走,因為船上免稅
其實都係,啲景點係集中喺同一個位
多謝呀
Bergen嗰個最正我覺得
好撚嘔心,浸過佢浸嘅水,好彩冇唔小心飲
嘩好慘
去旅行吵大獲就算個地方幾正都補唔番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞