北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
因為我唔中意兜圈,好似哂左啲時間同好攰,所以我係去左lapland嗰邊先(其實都要喺helsinki轉機 ),之後就向南走
我係Levi (都係ivalo嗰邊),Rovaniemi,過夜火車去helsinki
其實你可以12號去左lapland(啫係inari ivalo),再去Rovaniemi,再火車去helsinki?
好有錢,係去芬蘭定邊度呀?
玻璃屋真係好靚,有啲好似有極光廣播提你睇,可惜肉眼冇相機收到咁多光
係三月尾去呀
十二月應該凍到仆街,但應該好有聖誕氣氛
記得帶暖包,手襪,頸巾嗰啲
仲有咁凍嘅話你不如喺嗰邊買佢地啲褸,香港嗰啲未必夠
咁樣應該多左幾日去第二啲地方,因為helsinki生活環境幾好,但對遊客黎講應該唔算多野行
Lm
LM睇瑞典冰島
去芬蘭呀!plan左去15日!玻璃屋住完就去kemi坐破冰船,之後上阿比斯庫,之後再去Tromsø,之後就斯德哥爾摩,最後反赫爾辛基反香港。
我果陣無報團,日日都多雪多雲,都懶得報了
就有瑞典
仲要破冰船,真係好有錢
啫係你去3個國家?
好慘呀真係,係幾時去嫁
今年1月底。
雖然睇唔到極光,但芬蘭真係好靚。一開始到芬蘭,飛機上面望落去,d 樹一層層雪,個畫面原全係睇緊小肥肥一族咁,望到哇哇聲

另外唔知巴打你有無搭過長途巴士。去到樹林某d 位無端端有個人企係度等車,會有d 驚果個係咪人。但更加驚係架車行行下停車,原來有人落車,但明明周圍得d 樹,完全唔覺得有屋,望住個人慢慢行入森林好恐怖
係呀,飛落去嗰陣啲雪景真係好靚 同埋佢其他景色都好靚
搭過唔算長途嫁囉,冇記錯大概兩三個鐘到
咁都幾驚,佢地點知幾時落車,啲森林景係冇分別嫁喎
Day 4
之後就出發去其他景點

Uspenski cathedral (東正教教堂或者叫烏斯佩斯基大教堂)
大教堂位於卡達亞諾伽半島的山坡上,可俯瞰赫爾辛基的南、北雙港,視野非常好。教堂於1868年由俄羅斯建築師所設計,所以這洋蔥形狀的綠色尖塔,以及磚紅色的外觀,一眼就看出東正教教堂的風格。
取自xuite.net

呢個教堂令我諗起紅磚大學
可惜我地去嗰陣閂左,冇得去入面參觀下
好多人喺出面影相,有好多應該係越南嘅團,仲係咁俾人用唔知咩話問野

取自layover guide
教堂嘅入面

都差唔多時間lu,所以我地起程去番碼頭嗰邊。我地去多左次old market hall,喺嗰邊食左個雪糕(其實咁凍食雪糕好攞命)。賣雪糕嗰個人好nice,主動俾我試左幾隻味,同埋睇得出佢幾中意自己份工(我估),因為都幾有熱誠

由東正教教堂去碼頭嘅路
佢地都有情侶鎖嫁
簡單問一問,13日去晒芬蘭、瑞典同挪威會唔會好chur?

諗緊下年暑假去。定係去咗芬蘭加波羅的海三國先?
波巴, plan緊11月去北歐玩,但發覺Inari去Kirkenes嘅交通好少。
暫時只知道得預約專車(4人一架車),但我得2人,網上又未搵到人拼車,所以好貴

想問你提到嘅"大約HK$2000 係Inari度巴士接送" 詳情係點??
只係個捉皇帝蟹團包埋旅遊巴接送
我覺得唔係好chur,我仲要去埋冰島,睇下你點plan啦
不過飛黎飛去真係有啲辛苦,同埋行得唔係好多地方,都係行啲市中心景點

其實我覺得冇乜所謂,睇下邊啲國家吸引你啲
Day 4-5
要搭郵輪lu!

大家如果想喺芬蘭去端典或者其他鄰近嘅國家嘅話(例如estonia),可以考慮搭郵輪。慳左一晚酒店同機票,價錢就1300幾一間c class房,而我地都揀左c class,就好似jack咁,可惜冇遇到我地嘅rose 。全部c房都喺船底,但佢唔會特別浮,所以都還好,係唔太收到wifi
喺helsinki同Stockholm來回有兩架郵輪,silja symphony 同 silja serenade

佢嘅航線(sorry個圖係殘體)

行去架郵輪度,好興奮好激動!

郵輪入面最主要嗰個deck。佢入面有唔同鋪頭,餐廳嗰啲,有個超市定百貨公司,同埋有好多表演。船尾仲有個bar,夜晚有人會演唱,都係傾下計嘅好地方

時間表,其實都有好多野做

我地間房,佢有三張床(所以我地有諗過會唔會有個唔識嘅人入黎 ),都幾舒服,廁所都唔算細

空中飛人show,好多人所以離遠睇算

取自yelp

佢嗰邊嘅nightclub,有live band可以睇,有好多老人家喺嗰邊好浪漫咁跳舞(如果我第時係咁都幾幸福)。如果中意懷舊啲嘅音樂嘅人可以去聽下
仲有個grand opening show,有個舞團會表演

喺船尾個bar度飲左少少酒,啲包裝都幾特別

取自sere.toppeli.com
夜晚仲去左new york club,喺最高嘅deck度。入面唔算多人,音樂係啲pop music。去到凌晨就會多人去個舞池度,可以𥄫下啲鬼仔鬼妹,其實都幾有趣
仲有就係嗰日有個男人周圍撩人講野,明顯係超醉,佢個fd扯唔走佢又要係咁同俾人撩嗰啲人say sorry,最後冇理佢。第二日落船嗰陣見到醉左嗰條友俾警察上哂手扣咁帶走左

出航嘅景色
大家其實都可以揀viking line,我估都係咁上下

(我諗係)波羅的海
之後就到端典 stockholm lu
Lm睇靚景
真係幾震撼,啲自然環境
但係好多local tour都係喺首都出發
我覺得幾高喎,1.5倍到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞