北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
趕到
唔該晒
Day 8

係導遊嘅背影呀
導遊見我地成日都好準時上車嗰啲,就帶我地去多左一個瀑布,叫faxi waterfall

其實真係幾靚,冇乜遊客喺嗰度,好彩我地成團都準時所以有得睇啫

之後其實就完嫁喇,但我地加錢報左個騎馬活動
冰島啲馬矮矮地肥肥地,好得意
Pat陰長到

好撚多pat pat
周圍都好撚多馬屎,樓豬好不幸咁落馬嗰陣踩到一陀屎,搞到要番酒店洗鞋同刮番啲屎出黎
-
本身呢一日會去睇北極光嫁,但係因為睇到嘅機會太細,所以冇得去
好彩如果取消左嘅話,呢間公司會俾你去另一日嘅團,所以都冇咩問題
留明

呢張相嚇死我,以為見到Slender Man

Sor
點解會呀,想睇咪去囉
Day 9

呢一日係跟your day tours 去 south coast day tour,呢團係細團,得十幾個人。個人覺得幾好,個導遊好nice,同成日講當地文化呀故事嗰啲。佢仲話俾我地聽冰島人有個網可以check下自己親戚同祖先有邊個。導遊個祖先好似係唔知咩國王黎
下面嗰啲唔肯定次序,因為樓豬唔記得左

第一站係去一個叫skogafoss瀑布

出發!

到左lu 行得好近個相機就濕晒

係彩虹呀!其實佢一條冇左,另一條又出番,可能因為陰天掛
(Sor 個黑影又破壞左)

仲有對亞洲情侶喺度影結婚相,sweet到

喺等上車嗰陣喺條木到9玩

出發去下個景點,black sand beach

黑沙灘
Reynisfjara Beach is the most famous black sanded beach in Iceland and one of the most well-known in the whole world. This is a place of wild and dramatic beauty where the roaring waves of the Atlantic Ocean power ashore with tremendous force.
取自arctic adventure

啲黑沙

佢嗰度有好多geog嘅野。如果大家識erosion應該知我講咩。

佢啲石好獨特。唔記得左叫咩,應該係六角柱形?一片片嗰啲就唔知lu
(其實好似香港都有嫁)

黑沙灘
Reynisfjara Beach is the most famous black sanded beach in Iceland and one of the most well-known in the whole world. This is a place of wild and dramatic beauty where the roaring waves of the Atlantic Ocean power ashore with tremendous force.
取自arctic adventure

唔記得斜體
大爆發好似完左啦果陣,好想睇到
想睇咪去睇囉 唔去又點知睇唔睇到
Day 9

喺黑沙灘走左之後導遊車左我地去呢個山上面睇下個景,其實好靚,但後面唔記得係咪墳場定咩

去行冰川sólheimajökull

取自my little adventure
想像中嘅冰川漫步喺呢個行程入面有得加錢玩咩冰川漫步,著晒好pro嘅裝備咁。好彩我地冇加,變左石地漫步

石地漫步嘅參加者 ,sorry個黑影

石地有少少難行,因住拗柴(又係黑影 )

去到盡頭啲位都幾靚嘅,係同想像嘅唔一樣

上左車之後導遊俾左啲野食我地 ,幾好食,可惜得一舊

行完之後我地去左drangshlíð

傳說有elves喺嗰度唔知做左啲乜搞到咁
究竟點用科學或者常理去解釋呢樣野

傳說有elves喺嗰度唔知做左啲乜搞到咁
究竟點用科學或者常理去解釋呢樣野

Sor呢張係冰川黎
你搭Finnair咁富貴,我復活節走一轉芬蘭,我睇嗰陣finnair要萬幾文機票,到決定訂機票嗰陣得返二萬幾文嘅商務艙。

結果搭俄航,六千文左右搞掂。
Finnair 今次6000幾咋喎,仲要應該係正價
俄航嗰排check過都係4500幾,不過要轉幾次機所以冇揀
你地嗰啲咁貴嘅
你幾時訂,咩艙?(booking class)

我舊年為咗就返工時間,搭finnair香港來回立陶宛要成$8181,5月4日訂票,7月9日去程,16日回程,R等同Z等。

到今年去芬蘭,3月15日訂票,3月30日去程,4月1日回程,搵唔到來回香港嘅平機票,廣州出發赫爾辛基返香港,俄航Q等同N等,俄羅斯盧布42383(港幣$5785)。
Day 9

出發去另個瀑㳍

Seljalandsfoss
位於冰島西南部南部區境內,斯科加爾以西約30公里處的塞里雅蘭河上,垂直高度達60米。在瀑布後面,懸崖底部有一條可供遊人穿過的小徑。南臨冰島一號環島公路,交通便利,為一處著名的旅遊景點。
取自wiki

遠睇

行近少少已經好濕,同埋又有條彩虹🌈

呢一個瀑布好似水簾洞咁俾你入去,入面都可以睇到彩虹

行入去嗰陣要好小心,因為佢好凹凸不平,仲要好sin(唔識打)。要著啲防水同防sin嘅鞋,我嗰對個底唔多厚同冇乜磨擦力,所以好驚sin到仆街

入面睇好壯觀,因為真係好近同水聲好大聲,好感受到佢嘅威力

喺冇仆街嘅情況下出左黎

呢個瀑布係個tour最後嘅行程,完左之後我地番左酒店抖一陣再出發去下一個極光tour。我地去左酒店吧台度飲左杯唔知免費定特價嘅野飲,酒店仲有得篤波嫁。之後就去左附近食左個河粉,幾好食但唔記得影

呢過極光tour令我明白到,相機真係好重要。你睇我影到成pat屎咁
之所以冇向住極光嘅相係因為相機廢,收唔到光,仲要一係黑到仆街,一係光到仆街。同埋呢一晚冇喺芬蘭嘅極光咁勁
個月亮係幾靚嘅

咁影都幾有feel,係fd幫我影嫁
只係要唔郁10秒有啲難

下一站就係挪威嘅bergen 喇
-
唔好意思呀,因為好忙出得超級慢
仲有樓豬搵番相機啲相,原來有好多野冇擺出黎
2月尾訂呀,economy呀,冇乜點留意咩等喎
咁貴嘅,會唔會係第一次撞暑假嗰啲呀
但其實我同你第二次個時間都幾近啦
七月尾做野去左Stockholm , 講真唔識歷史覺得好悶,周圍城堡同教堂,同埋野食唔係幾岩食

不過成個城市感覺好舒服,環境靚,天氣好,日照時間又長,夜晚十點幾個天都未黑晒

但係聽當地人講呢個係幾百年黎最熱既夏天,因為佢地未試過咁熱,所以冷氣唔算好普及,結果d風扇比人掃清 就算酒店冷氣都好弱
幾個首都樓主最鍾意邊度(除左冰島)?
我陣係去過Helsinki,雖然好多人都話又細又悶,但我覺得都幾舒服,北歐本來就係咁架啦 有機會我都想去埋瑞典,挪威

舊年一條友去lapland hea 足九日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞