北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
11月
Nutshell玩Bergen to oslo好定好似樓主由stockholm飛iceland好,十二月日照十分短。
我十四天,頭五天在levi同Helsinki
我有atom AR同件OSC,應該夠暖。我一件恤衫加一件osc. 褲未到-10度,日間都係牛仔褲。夜晚才加多條內胆,冷帽手套,鞋著columbia 銀內膽鞋。
Uniqlo 隻ultra warm(唔記得係咪呢個名 總之最高果隻)
暖到我-17 度睇兩粒鐘 可以喺雪地等撚到訓著咗都冇事
最凍果日-26 都頂到
想問finnair個app買機票揀位果度唔揀會點?
因為佢邊個位都要比錢
有無Ching 知道芬蘭機場貴賓室係咪維修緊同搞幾耐?
鞋如果去瀑布嗰啲要著啲防sin同防水嘅鞋,唔洗嘅就著行得舒服嗰啲。有啲鞋入面有層棉就暖啲
我喺冰島買左icewear,都幾暖同舒服,如果驚可以著Colombia 啲收身外套喺底,我自己係icewear加Columbia
睇你想要啲咩啦,冰島嗰啲鋪就算日照長通常好早收,但啲景都幾靚同通常啲tour去到5點幾完。bergen oslo Stockholm 都好舒服
你會唔會chur啲去晒咁多個國家?
打底衫同打底褲都好緊要
仲有頸巾嗰啲
帶埋暖包就最好
我喺Stockholm 同iceland都試過牛仔褸加columbia褸,冰島都ok,但stockholm夜晚大風所以超凍
早知我都早啲買,我係著左兩件底衫
我3月先醒起要買,嗰陣得番啲夏天款
你check in嗰陣先揀都ok,開始check in揀位係免費嫁
想問樓主,KTT機場有冇的士?我book是ranch.不過pickup要80歐。定係上levi巴士去到Levi 才再叫的士。
我喺嗰邊冇搭過的士呀,不過如果你近levi,應該上左上先叫會抵啲
金月,想請叫你問邊間機票啊,我睇緊12月/1月啊! THS
我香港來回嗰啲係finnair, 喺北歐嗰邊就sas同Norwegian
請問Oslo 回程坐甚麼航空?
Finnair,喺helsinki轉機
黎緊3月去
天氣應該唔會凍得好誇張
但行冰川冰洞應該點著
特別係鞋個方面,冰爪洗唔洗自備?
想搵d 手套保暖得黎又撳到電話,有無推介
未死得咁囉 我覺得-幾度著多啲衫都頂到嘅,但大風就仆街
我冇行呀,冰川都係上面睇
去左log on買啲手套,幾好用,但貴
鞋個d 諗住頹頹地去迪卡龍買 columbia 好似好貴
鞋就正常要登山鞋..好似係一定要呢種鞋先套到佢個冰爪,個爪就佢提供既,鞋就某d tour都會提供租借服務

手套可以出旺角d樓上舖睇下
想問下樓主點揀Levi 呢個地方出黎?覺得你個plan幾好 check 內陸機由HEL 去羅凡尼米貴到仆街 去KTT好平,又可以玩到聖誕老人村
利申:黎緊11月去 你個行程好有參考價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞