北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
同朋友兩個趁復活節假去左北歐自由行13日
第一次開po 想紀錄下個旅程 寫打唔好屌細力啲
-
Day 1-4 芬蘭 (列維 Levi,羅凡尼米 Rovaniemi,赫爾辛基 Helsinki)
Day 5-7 瑞典 (斯德哥爾摩 Stockholm )
Day 7-10 冰島 (雷克雅維克 Reykjavik)
Day 10-13 挪威 (卑爾根 Bergen,奧斯陸 Oslo)
-
裝備
Hit-tech底衫 打底長褲
Columbia 兩層褸 入面內籠銀色嗰件
H&M大褸
喺冰島買嘅icewear大褸
-
事前準備

O2 sim card
其他交通 酒店 旅行團遲啲講
-
放住啲圖先,影得唔好 sorry

Day 1
喺香港出發去helsinki 機場,再轉去ktt (芬蘭近levi嘅位)

喺香港機場出發 好激動!

Helsinki機場,聽聞轉機個service好快,同埋佢指示好清晰,跟住行唔洗驚墜失路
要去嘅巴絲打記得喺過關前準備好住宿同番香港(或者出歐盟)機票嘅資料,佢把會check

喺度等去ktt嘅機,啱啱好日出,好靚。好彩佢俾左exit位我,唔洗屈住對象腿

落機,記得喺飛機著好衫,因為得-5度,唔好好似我咁諗住攞行李嗰陣都要除而狗衝入去

攞行李,細機場都快過香港機場

Ktt 機場,喺出面搵去levi 嘅旅遊車,佢有啲牌棟喺度,搵番啱嘅就ok。啲站通常係熱門嘅酒店,司機會報站,如果驚落錯可以同佢講喺邊落

到左我地嘅酒店hotel hullu poro,根據關員嘅講法,個酒店嘅意思係crazy reindeer,心諗點解會有酒店個名叫痴線馴鹿,不過講起馴鹿就有啲悲喜交集(?)嘅感覺...至於點解遲啲會講

喺酒店擺低啲行李,佢地擺行李個位係好hea,俾張keycard自己入去擺,冇staff登記,仲會唔記得收番張card...同埋又真係好多馴鹿角

擺完行李出去食個burger king
之後就到day 1重頭戲之一嘅滑雪!

第一次開po 想紀錄下個旅程 寫得唔好屌細力啲

要去嘅巴絲打記得喺過關前準備好住宿同番香港(或者出歐盟)機票嘅資料,佢會check
Lm
唔理咁多 正皮咗身
唔理咁多 正皮咗

Day 1
擺完行李去滑雪
搭完通宵機就做啲體力勞動野簡直係玩命
不過滑雪係正嘅
介紹下列維levi呢個地方先

設施非常集中,超級市場餐廳商舖酒店,甚至乎大型滑雪場都在步行範圍。其次是類維以當地遊客居多,對喜歡寧靜的遊客來講應該是超級賣點! 這裡是著名的室外運動勝地,設有芬蘭最大的高山滑雪中心,擁有多達 48 條雪坡滑道,許多重大國際滑雪賽事都在這裡舉行。想玩其他傳統活動的話,只需45分鐘車程便可以探訪馴鹿農場或者雪犬場,或者車程2小時便可以到達羅凡尼米。每年9至4 月,也是可以看到北極光的季節,有人喜歡未結冰前湖面反映極光的鏡面效果,也有人喜歡在漆黑一片的結冰湖面上舉頭看極光,不同的季節,也有不一樣的動人。
取自travelnphoto.com

取自visitfinland.com
佢其實好方便,雖然好細,但去邊都好,行就ok。由酒店去滑雪場都係大概10至15分鐘

滑之前要去呢度買pass,但租野可以去其他地方。不過為求方便,我地最後都喺呢度租番。入去嗰度有幾部機俾你入資料嗰啲

我地租左呢種滑雪板。要租埋鞋, 頭盔,兩枝篤住啲雪嘅野。最好自備太陽眼鏡,因為好曬。租要揀時間,買pass都要揀,有個pass,應該係扯你上山頂嗰個,新手唔會用,但一定要買

滑雪場

取自fis-ski.com
新手決定挑戰呢條斜坡

唔係,係呢條斜坡,對我地黎講已經好斜,好驚。仆左幾次,亦都成功左好多次。好彩平衡感唔太差,不過個fd仆街仆到剷起哂啲雪,搞到個德國人講左聲omg

上去條斜坡要靠呢條管,入面係好似機場啲俾人唔洗行或者行快啲嘅帶(唔知點講)
唔可以唔提嘅就係北歐(定歐洲)嘅人好好,見我地兩條友7下7下咁就幫我地,又教我地同扶我地,幾個都係咁

筋疲力盡同張pass夠鐘嘅時候就番酒店,終於有得番房,佢個露台幾靚,係暖氣唔夠,搞到唔多適應嘅弱雞樓豬病左。
瞓左一個鐘就到重頭戲之二,極光!
下個sem 去芬蘭exchange 留名
Day 1
滑完雪瞓左一陣就去睇極光,繼續玩命
喺上面都講過levi係睇極光嘅熱門地點,而且3月尾都應該係喺芬蘭睇極光最好嘅時間

取自tungnam.com
本身諗住住呢種玻璃屋,不過太貴。有錢嘅巴絲可以試下,應該3000幾一晚

最後決定join 一個arctic frontier 叫aurora chase 嘅團。大推呢個團,比起玻璃屋唔貴得黎仲借好多野,大概要1500港紙

呢個團係包接送,有個好好人,好有慈父feel嘅澳洲人黎左痴線馴鹿接我地去呢度northern light ranch,夠北,冇乜光,最啱影北極光

呢度有玻璃屋的,都係好靚,只係冇左啲冰屋feel

我地出發前book完收到呢個email,梗係”lur”飯應啦,有免費飯食喎大佬。事實證明我地嘅決定係啱嘅,佢啲野食好豐富同好好食,係有啲尷尬啫,同一枱陌生人食飯。仲要有對土耳其明星夫婦,好sweet,我呢啲單身狗只能夠默默流淚...

餐包

餐湯

甜品
之所以冇影主菜係因為樓豬唔記得左。喺等緊主菜嗰陣,慈父澳洲人指住出面隻馴鹿問係咪好得意,我地話係。之後主菜送到上黎迫不及待食左一啖,好撚好食,但個肉質好奇怪,一開始冇乜點為意。差唔多食完,諗諗下覺得唔對路,再望下出面隻馴鹿,心諗仆街了,唔怪得嗰種跳躍嘅感覺咁奇怪啦屌
關於馴鹿嘅經歷就係咁多

Ps個團包晚餐好似係新安排黎嫁,佢地想睇下咁嘅安排work 唔work,遲啲唔知包唔包
Thx
芬蘭邊度呀?順便玩轉北歐好正
留個名仔先
劉明
成個trip用左幾錢呀?
13日去4國咪好chur?
我都係復活節去左芬蘭+瑞典,total 18日
Helsinki,Inari,Rovaniemi,Stockholm
仲有日去左Norway捉皇帝蟹
索柏好慘
淨係機票,火車,住宿,當地旅行團嘅就大概25k hkd
加埋喺當地洗費就大概35-37k hkd
其實係,要不斷搭去第二度
不過好彩我地都唔係好chur咁去景點,所以都叫有得抖
係喺芬蘭最攰
Btw Stockholm 正
冇時間去
不過我join果個好流,一早捉好晒啲蟹放落籃再放返落海,叫我地拉上黎only

係Stockholm有冇食最正既熱狗?我食左真係成世仔食過最好食

BTW我鍾意Helsinki多過Stockholm,主要係人問題,Stockholm大城市多商業人,同埋治安差過Helsinki,太多難民搵食,不過都好過好多歐洲大市城
咁就當捉左 幾多錢

冇呀 想試但冇機會,試左個好似幾出名嘅肉丸

Helsinki 感覺好輕鬆,同啲人比較慢
不過stockholm方便少少
北歐整體感覺都好過其他歐洲大城,起碼叫安全啲
大約HK$2000 係Inari度巴士接送

係咪mom's kitchen?我去到先話賣晒 最後又食個啲Kebab

北歐感覺真係好正好舒服
total用左幾多錢呀
想年尾去,但唔知夠唔夠錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞