北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
Nomad swedish food and bar呀
唔知點解北歐好多kebab

係呀,放假去輕鬆下真係好開心,冇左種好chur嘅感覺
全部夾埋35-37k
年尾如果唔係12月應該唔洗咁多
嚟緊6月頭會去Oslo Stockholm
求推介呀

之後會有
等樓主分享晒再慢慢吹,費時騎劫左你
Day1
食完飯就可以準備影北極光喇
個團包相機,張sd card係可以拎走嘅,所以淨係拎電話或者唔夠pro嘅相機(好似樓豬咁)唔洗驚

部相機,佢有個遙控,㩒一下等10秒俾佢收光再㩒多下就ok了。如果想同極光合照,就要企定唔好郁咁㩒。啫係你想好似土耳其明星咁咀同咁擺pose係要hold 10秒唔可以郁,心諗一定好多口水

慈父澳洲人見我地著得唔夠多,喺車我地嘅中途去左佢工作室度攞衫同鞋俾我地。好彩佢有,唔係我地應該凍死左。齊裝之後就可以去影了

北極光嘅相,其實仲有好多,不過費時太長。其實極光用肉眼好難睇,佢勁嗰陣都係見到少少白白地嘅光,同埋影影下會有錯覺,覺得啲雲係

冇極光個夜景都好靚

大家要小心,唔好踩落啲未經人為開發嘅路,唔係會成隻腳陷入去

Fail嘅圖。慈父話可以抓營火啲光令佢變紅色,佢成功,不過我地影到成pat屎咁

冇極光或者等嗰陣佢有得玩呢啲,大家可以好似慈父澳洲人咁扮天使同魔鬼

完左之後慈父就車我地番去痴線馴鹿,夜晚嘅痴線馴鹿真係幾靚,可惜樓豬手震影唔到,所以喺tripadvisor.com搵張俾大家參考下
Thxx 不過應該有排
Helsinki
Day2
喺levi玩完一日就出發去Rovaniemi,即係聖誕老人村所在嘅城市!

喺酒店食自助早餐

食完早餐喺levi行左一陣就要搭巴士去Rovaniemi喇!

如果大家想喺芬蘭搭巴士去唔同城市,可以喺呢個網度book

取自Inghams.co.uk
Levi個站係喺一間叫hotel spa嘅酒店門口,如果大家budget許可,可以試下住呢間。入面有唔同設施同spa,亦都係levi最受歡迎,最方便嘅一間

]
要到Rovaniemi lu!

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2018/05/10/185121_175d2dba32921f098b26eb563036c51b.png[/img
我地揀左喺Rovaniemi vr (即係芬蘭國鐵) train station落,因為我地之後會搭呢架去helsinki

站入面有唔同大細嘅locker可以租,所以拖住大件行李嘅唔洗驚

擺完行李我地就行去去聖誕老人村嘅巴士,要行15分鐘,差啲趕唔切。同埋佢走嘅尾班車好早,要早啲排,唔係就喺聖誕老人村9等,唔知點出番黎

我地揀左喺Rovaniemi vr (即係芬蘭國鐵) train station落,因為我地之後會搭呢架去helsinki
LM
LM
去唔去埋flåm? 我今年1月頭去完 靚到痴左線
搭火車正到
你玩幾多日?
norway in a nutshell我覺得成個行程太快
我喺嗰度留返晚 好正
我去𠴱時全部都係雪景 冇野睇
我暑假去
天氣舒服又冇雪
5日,一日oslo 一日norway in a nutshell, 3日喺 bergen 去下魚市場,行下山
本身諗住喺flam 留一晚,但唔知點搞佢啲飛
個旅行社好似fix 左時間
你經官網book定點
你揀overnight可以stay喺flam個喎
行山友
可惜你行程冇時間行挪威三大石
官網啊,但睇佢schedule 好似冇講到 overnight 行程係點
六月會去nutshell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞