北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
唔該

Sorry呀
唔記得左update 番住宿資訊
我地喺Hotels.com book左呢個

佢有好多間apartment,600幾一晚,環境幾好,位置都方便,大家可以試下
自遊行難唔趡
本身諗住跟團去算
冇記錯13日
唔難,我地有好多日去到嗰邊先plan都ok
住喺市中心嘅話,佢地啲景點好多行就得(除左冰島)
加上我地唔係太chur,所以都ok

想去好多地方又唔想煩嘅話就跟團啦
不過我prefer自由行多啲(除左冰島!!)
去哂咁多個國家?
係呀,啱啱睇返係12日先啱
再加番啲住宿資訊,我地住嗰度同vr火車站幾近,嗰邊交通好方便,同幾個景點嘅距離都好近
-
Day 4
喺芬蘭嘅最後一日喇

取自www.hel.fi

12點check out左之後拖住個大喼搭(我記得係)2號tram去 Olympia Terminal
喺嗰度搭車真係講個信字,冇人check你張飛,喺是但一個門口上落都ok。如果唔係我地7下7下咁俾張飛司機check,佢都唔會理你
仲有就係北歐嘅地下好多碎石,防止落雪嗰陣太扇(又唔識打)。但就係因為太多石搞到好難拖喼,所以去嗰陣最好一個喼塞得哂就塞,唔係嘅話一袋袋好辛苦

去到碼頭終於可以放低個喼喇,佢入面都有好多locker,但係locker隔離個便利店老闆衝出黎搶locker生意,價錢差唔多但唔洗托個喼上去,佢係鎖喺倉入面,所以我地幫襯左佢。佢有個牌仔俾你,所以唔洗驚俾人攞左自己個行李

擺完個喼之後去左old market hall
從1914年開始營業,到今天已經超過百年了。據芬蘭友人所說,這也是他們當地人很喜歡去的市場,而這個市場離中央車站不遠,可以散步過來。
取自suhfang.pixnet.net

入面有唔同嘅鋪頭,都多野睇,環境幾舒服

我地決定喺呢度解決早午餐(其實都12點幾),入面有好多好吸引嘅野食。呢個三文魚包都幾正,幾足料同個包唔乾(至少唔係咁貴但得一塊三文魚),個latte都幾濃

再行多左陣就走左去試嗰邊好出名嘅魚湯,個人覺得有少少羅宋湯嘅味
呢個海鮮湯(第三個)超足料,入面好多蝦同貝殼類海鮮(過敏嘅人可以試下佢第一或者第二個湯)。啲包仲係免費任添(其實唔洗添,係唔會食得哂),撈好啲湯再點都幾好食

打住咁多先,今晚再打
我都想去丹麥
希望你唔會俾人sell野
會被人sell咩呀
唔知呀 旅行團唔係有啲行程去一啲地方係咁sell你買野嫁咩
今次應該冇掛
想問下係咪冰島物價最高?
今年plan哂行程去北歐 拎唔到假 入黎望梅止渴
係呀,不過挪威都差唔多
好慘呀 下年去
Day 4
食完個好飽嘅午餐之後就去埋helsinki 其他景點
其實碼頭附近都有唔少景點可以行,所以我地喺上船前就去左幾個地方行下

喺old market hall 隔離係一架假嘅船,經過左就係當地嘅露天市集,側邊有一個virka galleria。露天市集有啲手信買,好似明信片呀,包得好靚嘅果gem,同一啲擺設。唔知係咩原因,我地去嗰陣好少野睇,冇乜鋪頭開左,仲要全部都係又貴又唔抵嘅野

取自travelvina
本身應該係咁,有好多生果,好多精緻啲嘅擺設,日用品嗰啲

行完露天市集之後,我地就去左Senate Square(參議院廣場)
參議院廣場是位於芬蘭首都赫爾辛基市中心的一個廣場。赫爾辛基的政治、宗教、科學和商業中心都位於參議院廣場。參議院廣場是赫爾辛基歷史最悠久的地區,這一地區的著名地標包括赫爾辛基主教座堂、政府宮、赫爾辛基大學的主樓等建築。
取自Wikipedia.org

取自Dreamstime.com
政府宮

取自Spitnik international
赫爾辛基大學主樓
找不同時間,搵下大學同政府官嘅分別
其實我都唔知自己啲圖擺得啱唔啱,因為真係好難分,可能其實兩張都係同一個地方黎
我估佢地兩個嘅分別係政府宮中間有徽章同後面個頂係圓掛

赫爾辛基主教座堂
赫爾辛基大教堂建於1830年,屬於新古典主義風格,也因正值帝俄統治時期,因此也很有俄國風格。教堂平面對稱的希臘十字形結構,四周都有柱廊和三角楣飾。主要出入口在西側(階梯上去西面),祭壇則位於東側。大教堂上方有一個大綠色圓頂,周圍是四個小圓頂,小圓頂是模仿聖彼得堡的聖以薩大教堂,上方還有12位聖徒雕像。赫爾辛基大教堂高出海拔80多米且主要以白色為主,古時候出海的水手只要在海上看到白色的教堂,就知道快到赫爾辛基了,教堂是赫爾辛基的象徵,因此赫爾辛基也被稱為白都。
取自milawang.pixnet.net

呢個大教堂都幾靚,雖然我諗佢冇英意法啲教堂咁壯觀,但都幾舒服。門口對住廣場個景,感受下helsinki嘅氛圍都好正

由市集行去廣場嘅景色
最衰我唔太識影相 ,因為北歐求其一個位都好靚
樓主有無去Tallinn day trip?
個人plan緊10月去追極光,所以睇緊北歐遊記~~

暫時初步諗住咁,唔知問題大唔大?
12/10 Helsinki (因為用AM換,得早機換到,所以第一日無左...)
13/10 Helsinki,坐過夜火車去Rovaniemi
14/10 Rovaniemi
15/10 Rovaniemi
16/10 Inari
17/10 Ivalo
18/10 Ivalo
19/10 Ivalo,晚黑6點機番Helsinki
20/10 Tallinn day
21/10 Helsinki
22/10 Helsinki
23/10 下晝機番香港

請狠插~~
Plan左12月去追極光,會住玻璃屋同自駕!
五月去都咁凍,我嚟緊十二月去
冇呀,唔夠時間去咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞