北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
留名
Day2

到左聖誕老人村喇!
如果想買紀念品或者同聖誕老人影相可以入去。
入面唔影得相,為左唔做影衰香港人嘅仆街,所以冇入面嘅相 。我地入左去同好仁慈嘅聖誕老人吹左三句水就影左相。記得大概150一張,為左留念下,我地都買左張實體。佢可以揀usb版,價錢好似差唔多。

實體相

佢出面有呢個柱,其實地下都有條線,不過俾啲雪遮住左,跨越左佢就代表你去左北極圈喇

中途喺嗰邊食左個tea

買左啲明信片,佢有普通嘅郵筒同聖誕節先寄嘅浪漫郵筒

好快咁行完聖誕老人村就要搭尾班車番去vr站了

一路行一路行

時間啱啱好
Nutshell 都好正 不過冬天去應該最冇野睇,雪景睇到攰
暑假去應該開心啲
Nutshell 方便又多野睇
記得兜埋去flam
我去果個時間全年最長日照時間
我係轉夏令時間嗰陣去,日照好長,8點幾仲係光嘅
諗住夜晚喺bergen 山頂睇日落
8點幾上到去成功睇到
超級靚
留名
就係想去呢度
三月中影,個天差不多九點先黑晒
係呀,nutshell夏天去或者溶晒雪既時間去好D, 好似我去果時Kjosfossen瀑布結咗冰冇得睇
好靚
好似冇結冰會有人喺嗰度跳舞?
你地喺bergen影啲圖好靚
Day2
由Rovaniemi 去helsinki,除左飛機之外,大家可以試下搭通宵火車,都係一個好特別嘅體驗。搭呢個火車要12個鐘,去到helsinki大概6點幾。喺我地book嗰陣vr個網壞左幾日 ,一路都book唔到,堂堂國鐵個網壞咁耐都整唔到 。去到佢修好之後最靚嘅時間已經冇哂,唯有搭早一班車

Vr火車

月台,大家如果book左vr,記得check清楚所有野,特別係couch no., 因為我地好7咁上錯couch,而啲couch喺中途會拆開去第二個地方。如果查票個姐姐冇提我地,我地就會去左另一個唔知邊嘅城市。之後我地好7咁,好似個傻仔咁拖住個喼,衝番去啱嘅couch度

我地訂左臥舖,間房比想像中好,張床都算舒服,重點係佢有得沖涼嫁!

沿途嘅景色,佢有好多個中途站喺唔同城市,記得唔好落錯
啱啱去完Helsinki
咁好,慳番筆住宿
Helsinki好舒服
Helsinki 好正好舒服
去helsinki 果時會唔會去埋 estonia
個fd 話搭船去到
冇去呀 時間太緊迫 但我記得係幾近
我下年都想去北歐 推左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞