北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
SAS 有Youth Ticket 賣,同火車差唔多,但時間就省唔少所以搵SAS.
留左2日Inari 都睇唔到
到步當日早少少有 走果晚就夜少少有

聖誕老人村完全無聖誕氣氛 淨係買POSTCARD同SOUVEN 成條村都講廣東話
始終睇極光要運
我反而係Inari 2日都睇到,Ivalo 2晚同Rovaniemi 1晚都無

聖誕老人村就算把啦,只係個打卡地方
呢樣真,最有價值係得條北極圈線
失望
想問下有無人知 hotel Inari 去 ivalo 機場車程大概幾多?
芬蘭想玩ice fishing 有冇邊間local tour介紹
可以分享下包相機個團邊到book (無相機人士)
好靚 呢個係咩tour黎?
Norway in a Nutshell入面由Flåm去Gudvangen果程船

比你quote一quote又好想再去

初雪水
就咁search norway in a nutshell都有好多唔同tour agent 好難揀

我初冬去,日短,到左Myrkdalen已天黑
我係呢個網買,買左Oslo - Bergen one-way,落機係Oslo機場拎飛
https://www.norwaynutshell.com
我買左最basic果個,如果你日數多可以去埋Preikestolen果個,可惜我去唔夠時間
唔該巴打
個程船好貴
http://www.arcticfrontier.fi/
我係book呢個,不過好似有啲日子唔開
180 eur
我而家喺finland exchange緊,打算五月尾去挪威(Bergen-Oslo)
我遲d都去Finland exchange,都會去Norway
我喺Oulu
Oulu值唔值得去啊?諗緊去唔去,因為都幾遠
Oulu係個好細嘅town, 可以話係郊區地方,基本上無乜食買玩嘅景點
冬天去的確係好q凍, 試過零下負30度
而且如果得閒想去附近其他國家玩嘅話都係要出返去helsinki
一來一回嘅交通費/時間都唔少
所以相比起係其他國家exchange嘅frd, 我去少咗好多地方
我有friend喺amsterdam, 得閒可以去下隔離嘅germany/ belgium/ uk
不過住大城市, 可以去Oulu住番幾個月又的確係幾relax嘅
空氣/風景/水質都好, 喺冬天仲有機會睇到極光添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞