北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
事前係咪做左好多功課?
對英文真係好大恐懼
去日本有啲漢字都無咁驚
有無人一個人係inari
去過北歐啲人真係好純樸
我都係三日,第二三日好好彩冇雲睇到小小
呢張第三日算最好了
巴打好勁喎,邊度黎?
黎緊會去 finland 希望影倒極光
手上得部GX7
除左腳架外想知仲要咩裝備? 腳架有咩要求?
去完芬蘭覺得經常密雲
係tromso 本身想坐個款螺旋槳飛機 可惜坐唔到
導遊帶我地一直追到芬蘭邊境 途中set好陣突然無咩睇又再去遠少少
我肉眼睇係黃色同有幾道光係粉紅色
綠色反而今次影相先見到

如果要睇到相入面咁樣 真係得一秒
每秒都不停變化 跳舞咁

回程驚導遊眼訓 吹左三個鐘水
上個月都由Tromso追到芬蘭
個體驗超正
不過影dancing aurora真係有難度
枝鏡要有番咁上下級數先影到
所以..呢方面真係交比導遊影,自己靜心欣賞就好了
影既過程好似拆禮物咁 永遠唔知張相係點
第一次見到dancing aurora影到炒晒
第二晚決定報仇再去睇又追到,之後決定細心欣賞
搵地想去嘅地方 其實唔係好洗同人溝通嫁咋
你講英文唔蘇你,佢地扮唔識聽。你唔出聽,等佢用英文問你先采佢,佢地係咁賤。尤其瑞典人。
有冇手足黎緊1月-2月會去冰島,想搵個伴
喺由踏入瑞典邊境嗰一刻開始就遇到好好既瑞典人喎
第一日就遇到三個..
我個人經歷黎講瑞典係北歐入面我最鍾意既國家
因為瑞典人加左唔少分
12月去係咪會貴好多
諗緊北海道定冰島或芬蘭
其實北歐人普遍都幾好 冇話邊個特別差
差唔多價錢就梗係北歐啦 不過12月周圍都貴
1月尾去喇,好緊張呀

10日入面,6日finland (inari, rovaniemi), 1日tallin, 3日sweden~
我依家係Stockholm玩緊!昨晚岩岩落機,今日正式玩😍
我本身玩左幾日,在丹麥哥本哈根過去,SAS 一個鐘就到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞